GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada FBiH odobrila zaduženje za izgradnju VE na Vlašiću: Projekt vrijedan 36 milijuna eura

Vlada FBiH odobrila zaduženje za izgradnju VE na Vlašiću: Projekt vrijedan 36 milijuna eura
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2024 / 08:16
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Vlada Federacije BiH utvrdila je Prijedlog odluke o prihvaćanju obveza po Ugovoru o financiranju Bosne i Hercegovine i Europske investicijske banke za realizaciju Projekta vjetroelektrane Vlašić u iznosu do 36.000.000 eura, te isti uputio Parlamentu FBiH na usvajanje.

Predloženom odlukom predviđeno je da se sredstvima ovog kredita financira izgradnja vjetroelektrane snage do 50 MW na platou Vlašić u Srednjobosanskom kantonu.

Projekt uključuje isporuku, montažu i puštanje u pogon vjetroturbina snage do 50 MW, zatim izradu temelja, isporuku i montažu elektroopreme i transformatora za vjetroturbine i stupove, kao i izgradnju visoke -naponske trafostanice, uključujući nadzemne vodove, transformatore, ožičenje, telekomunikacijsku opremu i skladišni prostor.

Također, predviđena je izgradnja pristupnih cesta, rovova za kabele, montažnog prostora i platformi za dizalice i konzultantske usluge.

Odlukom se potvrđuje da je razmatrana dokumentacija prihvatljiva za Federaciju Bosne i Hercegovine, a posebno Ugovor o financiranju zaključen između Banke i Bosne i Hercegovine u Sarajevu i Luksemburgu 18. i 19. listopada 2023. godine.

Planirano je da sredstva budu doznačena po osnovu kredita JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo kao krajnjeg korisnika i dužnika po ovoj obvezi, dok će Federalno ministarstvo financija biti zaduženo da s ovim društvom dogovori i sklopi odgovarajući Podugovor o kreditu kojim će se definirati uvjeti povrata sredstava prenesenih po kreditu. osnovica u svrhu redovite otplate.

Predloženom odlukom daje se i suglasnost na zaključivanje Supsidijarnog ugovora o zajmu između BiH i Federacije, te Podugovora o zajmu između FBiH i JP EPBiH.

Odluku je predložila Vlada temeljem Informacije o zajmu Europske investicijske banke za financiranje Projekta vjetroelektrana Vlašić. U njemu se podsjeća da je Vlada FBiH na sjednici 8. listopada 2020. godine donijela zaključak kojim je podržala inicijativu za osiguranje sredstava za realizaciju ovog projekta ukupnog zaduženja od 72.000.000 eura, u iznosu od 36.000.000 eura. eura od EIB-a i KfW-a.

Obrazloženo je da su rezultati studije tehno-ekonomske opravdanosti projekta provedene 2016. godine pokazali da je vjetroelektrana na predloženoj lokaciji ekonomski i ekološki isplativa.

Jedan od dugoročnih strateških ciljeva JP EPBiH je poticanje i integracija obnovljivih izvora energije u elektroenergetski sustav BiH. Kako se navodi, posebna pažnja posvećuje se energiji vjetra na velikim nadmorskim visinama, a kako bi ostvarila svoj strateški cilj proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, Elektroprivreda BiH je opredijeljena investirati u projekte izgradnje vjetroelektrana.

Izgradnjom elektrana na obnovljive izvore iskoristit će se dio raspoloživog prirodnog potencijala, čime bi se istovremeno pridonijelo boljim uvjetima okoliša smanjenjem emisije CO2, ali i poboljšanju proizvodnog portfelja.

Istaknuto je da je izravni cilj Projekta vjetroelektrana Vlašić proizvodnja električne energije za potrebe EES-a BiH, a opći cilj unapređenje i povećanje obnovljivih izvora energije.

Tagovi: Vlada FBiH, Vlašić, vjetroelektrana, oie, obnovljivi izvori energije
PROČITAJ I OVO
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
PLIN
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
LJUBLJANA - Geoplin kupuje plin temeljem ugovora s alžirskim Sonatrachom i temeljem kratkoročnih ugovora za kupnju na likvidnim tržištima u EU.
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
LONDON - Cijene nafte na početku novog tjedna bilježe pad prije svega zbog neizvjesnoti oko situacije u Iranu.
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
NAFTA
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
MOSKVA - Rusija je u travnju 12. mjesec zaredom bila najveći opskrbljivač Kine sirovom naftom, pri čemu je obujam isporuka porastao za 30 posto u odnosu na travanj prošle godine, pokazuju danas objavljeni podaci kineske glavne carinske uprave.
I u Sloveniji jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
I u Sloveniji jeftinije gorivo
LJUBLJANA - Uz nepromijenjene trošarine, u utorak će se smanjiti regulirane cijene motornih goriva. Litra bezolovnog motornog benzina pojeftinit će za 4,6 centi na 1,495 eura, a litra dizela za 2,2 centa na 1,462 eura. Snizit će se i cijena lož ulja, i to za 2,4 centa na 1,103 eura po litri.
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
OPASNO
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
BEČ - Prošle je godine 31 država prijavila 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala, objavila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) na početku konferencije o nuklearnoj sigurnosti u Beču.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE