GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Početkom svibnja najveći dio potrošnje električne energije pokriveno iz OIE

Slovenija: Početkom svibnja najveći dio potrošnje električne energije pokriveno iz OIE
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2024 / 21:28
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovenija je u prva tri dana svibnja najveći dio svoje potrošnje pokrivala električnom energijom iz obnovljivih izvora energije (OIE), dok je 4. svibnja proizvedeno više električne energije iz OIE nego što se dnevno potroši, objavilo je Ministarstvo okoliša i klime. danas i energija.

Prema podacima operatora sustava prijenosne i distribucijske mreže Eles, 1. svibnja potrošnja električne energije bila je pokrivena 59,9 posto električnom energijom iz obnovljivih izvora energije, a 2. svibnja 79 posto. Oba dana električna energija u Sloveniji proizvedena je gotovo u potpunosti iz OIE, budući da nisu radile ni Nuklearna elektrana Krško ni Termoelektrana Šoštanj, kažu u ministarstvu.

Pokrivenost potrošnje električne energije električnom energijom iz OIE iznosila je 3. svibnja 78,6%, a 4. svibnja 100,7%.

Riječ je o podacima iz prijenosne mreže, što znači da proizvodnja iz disperziranih elektrana na obnovljive izvore energije (sunčane elektrane, male hidroelektrane i vjetroelektrane), koje su priključene na distribucijsku mrežu, nije uzeta u obzir.

„S OIE smo pokrili čak znatno veću potrošnju nego što pokazuje službena statistika, budući da smo već krajem ožujka imali više od 46.000 individualnih samodostatnih solarnih elektrana, a proizvodnja iz tih elektrana nije uključena u prikazanu statistiku. od strane Elesa", kažu u ministarstvu.

Podaci su na dnevnoj razini, dok na satnoj razini Slovenija u određenim satima izvozi električnu energiju jer proizvodi više nego troši, dok u ostalim satima uvozi dio struje jer je potrošnja veća od vlastite proizvodnje.

„Za povećanje samodostatnosti iu ovim satima ima smisla veća integracija skladišta i sustava energije, s crpnim hidroelektranama i većim, sustavnim baterijskim sustavima s dovoljnom snagom i kapacitetom prvenstveno za skladištenje električne energije. Na taj bismo način mogli skladištiti više električne energije u razdobljima dana kada je proizvodnja veća od potrošnje, te je koristiti kada je proizvodnja manja od potrošnje", kažu u ministarstvu.

Navodi se da je za vrijeme aktualne vlade, od 1. lipnja 2022. do kraja 2023., ukupni kapacitet solarnih elektrana više nego udvostručen te da je rast dodanog kapaciteta po stanovniku prošle godine bio najveći među zemljama EU.

Tagovi: solari, oie, obnovljivci, energija, eles, struja
PROČITAJ I OVO
Slovenija povećava opskrbu prirodnim plinom iz Alžira
PLIN
Slovenija povećava opskrbu prirodnim plinom iz Alžira
LJUBLJANA - Tijekom današnjeg posjeta premijera Roberta Goloba Alžiru, Slovenija i Alžir potpisale su amandman na ugovor o kupoprodaji plina kojim će Slovenija povećati opskrbu prirodnim plinom iz Alžira.
Krško: U travnju zbog remonta manja proizvodnja električne energije
REMONT
Krško: U travnju zbog remonta manja proizvodnja električne energije
KRŠKO - Neto proizvodnja električne energije u travnju iznosila je 877 gigavat sati (GWh). U odnosu na ožujak smanjio se za nešto više od trećine, a u odnosu na prošlogodišnji travanj gotovo za četvrtinu.
Cijene nafte prošloga tjedna pale više od 2 posto
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte prošloga tjedna pale više od 2 posto
LONDON - Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna pale više od 2 posto jer bi američki Fed i druge središnje banke u svijetu mogle zadržati kamatne stope na povišenim razinama dulje nego što se očekivalo.
Cijene nafte iznad 81 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 81 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad 81 dolara budući da trgovci važu naznake jačanja potražnje na pragu ljetne sezone vožnje u SAD-u i pojačani oprez američke središnje banke pri razmatranju troškova zaduživanja.
EU premašio plan o štednji plina
PLIN
EU premašio plan o štednji plina
BRUXELLES - Europska unija smanjila je potrošnju plina više no što je planirala, a Hrvatska je uštedom na razini europskog prosjeka, pokazalo je izvješće Europske komisije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE