GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija je jedna od pet članica EU-a koje od kolovoza 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto

Slovenija je jedna od pet članica EU-a koje od kolovoza 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2024 / 08:16
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovenija se i dalje oslanja na ruski plin koji se uvozi preko Austrije. Osim toga, jedna je od samo pet članica koje od kolovoza 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto, kako je dogovoreno na razini EU.

"Slovenija je poduzela mjere za jačanje alternativnih opskrba prirodnim plinom, ali se u stvarnosti i dalje oslanja na ruski plin uvezen preko Austrije", napominje Europska komisija na drugu godišnjicu usvajanja plana EU za smanjenje ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima. REPowerEU.

Iako je tvrtka Geoplin sklopila ugovor o opskrbi plinom iz Alžira, to je dovoljno za oko trećinu godišnjih potreba Slovenije za plinom. Ugovorom je predviđena isporuka 300 milijuna prostornih metara godišnje tijekom tri godine, od 1. siječnja 2023. do 31. prosinca 2025. godine.

Što se tiče slovenskog pristupa dodatnom plinu iz terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG) na otoku Krku, koji Hrvatska planira proširiti, Europska komisija ističe da rezervacija dodatnih količina neće biti moguća prije razdoblja od 2025. do 2026. godine.

Od donošenja plana REPowerEU prije dvije godine, EU je uspješno smanjila opskrbu plinom iz Rusije. Udio plina iz Rusije iznosio je 45 posto cjelokupnog uvezenog plina 2021. godine, ali samo 15 posto prošle godine. EU ga je zamijenila plinom iz drugih trećih zemalja, uglavnom SAD-a i Norveške.

Jedna od mjera u okviru plana za smanjenje ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima je i smanjenje potrošnje plina, pri čemu su zemlje članice pristale na dobrovoljno smanjenje od 15 posto na razini EU. Od kolovoza 2022. do siječnja ove godine EU je smanjila potrošnju plina za 18 posto, a najuspješnije su bile Danska i Finska koje su smanjile potrošnju za 40 odnosno 39 posto.

Slovenija je potrošnju plina smanjila za samo 10 posto. Manje uspješne bile su samo Poljska s padom od osam posto i Irska s padom od četiri posto. Malta je jedina povećala potrošnju plina za 10 posto, pokazuju podaci Europske komisije.

Članice EU također su odlučile zajednički naručiti ovaj energent u sklopu nastojanja da se smanji ovisnost o ruskim fosilnim gorivima i snize cijene plina. Lani je 113 europskih kompanija u okviru četiri natječaja podnijelo zahtjeve za 54 milijarde kubika plina, a dobavljači su ponudili 61 milijardu. Na kraju su dogovorili kupnju više od 42 milijarde prostornih metara plina.

Prošle su godine slovenski veletrgovci predali potražnju za 0,25 milijardi kubičnih metara, što predstavlja 29,5 posto godišnje potrošnje u državi. Europska komisija ne navodi koliko su na kraju kupili.

Bruxelles je plan REPowerEU predstavio sredinom svibnja 2022., otprilike tri mjeseca nakon početka ruske invazije na Ukrajinu. Moskva je svoje energente koristila i kao "ekonomsko oružje" protiv Europe, podsjetili su u izjavi predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, izvršni potpredsjednik Komisije Maroš Šefčovič i europski povjerenik za energetiku Kadri Simson.

"Prekinuli smo našu energetsku ovisnost o Rusiji. Putinovi plinovodi više nisu alat za ucjenjivanje Europe", istaknuli su. Dodali su da će EU nastaviti s naporima da potpuno zaustavi uvoz ruskih fosilnih goriva i osigura sigurnu, čistu i pristupačnu energiju za europske građane.

Tagovi: plin, slovenija, energenti
PROČITAJ I OVO
OPEC+ produžio smanjenje zajedničke proizvodnje sirove nafte do 2025.
ODLUKE
OPEC+ produžio smanjenje zajedničke proizvodnje sirove nafte do 2025.
LONDON - Utjecajna Organizacija zemalja izvoznica nafte i njezini saveznici, zajednički poznati kao OPEC+, u nedjelju su se složili produžiti službena smanjenja proizvodnje sirove nafte do 2025. godine.
EPS: Ostvaren dobar finansijski rezultat, predstoje mnogi izazovi
SKUPŠTINA
EPS: Ostvaren dobar finansijski rezultat, predstoje mnogi izazovi
BEOGRAD - Skupština Akcionarskog društva Elektroprivreda Srbije (A.D. EPS) usvojila je Izveštaj o realizaciji trogodišnjeg plana poslovanja za prvi kvartal 2024. godine, prema kojem je dobit kompanije 28,3 milijarde dinara, što je duplo više u odnosu na plan, saopštila je danas ta kompanija.
Analitičar: Međimurje plin imat će izazovan posao u Zagrebu
PLINSKE IGRE
Analitičar: Međimurje plin imat će izazovan posao u Zagrebu
ZAGREB - Zagrepčanima bi prirodni plin ubuduće trebao biti jeftiniji, ne samo zbog niže cijene koju je na natječaju ponudio Međimurje plin.
Rosneft: Solidan rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
RAST
Rosneft: Solidan rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
MOSKVA - Rosneft je povećao prihod i dobit u prvom tromjesečju budući da su više cijene na međunarodnim tržištima nadoknadile smanjenu proizvodnju.
Tomašević: Svim pravnim sredstvima ćemo se boriti protiv odluke HERA-e
JASNA PORUKA
Tomašević: Svim pravnim sredstvima ćemo se boriti protiv odluke HERA-e
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević ponovio je u petak da će se svim pravnim sredstvima boriti protiv odluke Hrvatske regulatorne agencije (HERA) da temeljem javnog natječaja Grad Zagreb plinom opskrbljuje Međimurje-plin.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE