GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rusiji prijeti nestašica benzina

Rusiji prijeti nestašica benzina
UKRAJINSKI NAPADI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.05.2024 / 18:17
Autor: SEEbiz
MOSKVA - Val napada ukrajinskih bespilotnih letjelica na naftne rafinerije duboko u Rusiji natjerao je Kremlj da se bori za obranu vlastitog teritorija dok istovremeno vodi rat sa svojim susjedom, izvještava Politico.

Ali napadi su također postigli nezamislivo - ostavili najveću svjetsku petrodržavu bez plina.

Cijene dizela za ruske potrošače skočile su, porasvši gotovo 10 posto samo u prošlom tjednu, prema vladinim podacima. Troškovi benzina također su dosegnuli šestomjesečni maksimum, porasli su za više od 20 posto od početka godine kako se zaliha smanjuje, a sve više tvornica mora zatvoriti proizvodnju.

Prošle srijede dva skladišta goriva u vlasništvu ruskog energetskog diva Rosnjefta, oko 500 kilometara od granice s Ukrajinom, teško su oštetili dronovi jer se gorivo pretvorilo u dim. Više od desetak rafinerija u devet ruskih regija slično je pogođeno ove godine, a dužnosnici u Kijevu kažu da je industrija nafte i plina legitimna ratna meta.
“To je poput komarca – kad ga ne možete pronaći, ne možete ga ubiti i on se vraća iz noći u noć, pa vas iscrpljuje”, rekao je Philip Ingram, bivši britanski vojnik.

Kako je rekao, "to je jako dobar način da se skine pritisak s fronta".

Kao rezultat toga, Moskva je smanjila svoj izvoz goriva na gotovo povijesno najnižu razinu, isporučivši nešto više od 712.000 tona dizela i plinskog ulja prošlog tjedna, u usporedbi s više od 844.000 u istom tjednu 2023.

Za Moskvu je to i politički i vojni problem. Osim što je bitno za ruske ratne napore, jeftino gorivo ključni je dio predstavljanja predsjednika Vladimira Putina javnosti, protuotrov za zaostale plaće i slabu rublju.

Čini se da će se ovaj trend nastaviti iu doglednoj budućnosti.

U razgovoru s lokalnim medijima ovog tjedna, Igor Yushkov, analitičar pri Ruskom fondu za energetsku sigurnost, rekao je da cijene vjerojatno neće uskoro pasti - a zemlja će možda čak morati uvoziti benzin iz rezervi u susjednoj Bjelorusiji.

Prošle je godine Moskva bila prisiljena uvesti zabranu izvoza benzina i dizela kao rezultat nestašica na domaćem tržištu, gdje su propisi povijesno držali niske cijene kako bi umirili potrošače i umjetno potaknuli svoj poljoprivredni sektor.

Međutim, budući da je gorivo postizalo više cijene na međunarodnom tržištu, posrednici su profitirali prodajom jeftinog benzina u inozemstvu koji je bio namijenjen za upotrebu unutar Rusije, stvarajući veliko crno tržište.

Moskva je ublažila zabranu u studenom, ali ju je bila prisiljena ponovno uvesti u ožujku zbog ukrajinskih udara. Dok je većina zapadnih zemalja prestala uvoziti rafinirano rusko gorivo poput benzina i dizela, Ujedinjeni Arapski Emirati, zajedno s nekoliko južnoameričkih i sjevernoafričkih zemalja, nastavili su ga kupovati ili za korištenje po niskim cijenama ili za ponovni izvoz.

Sada će Moskva morati birati između maksimiziranja novčanog toka koji puni njezin ratni fond ili osiguravanja da njezini vojnici i civili mogu napuniti svoje tenkove.

"Kijev je otkrio tehnološku ranjivost Moskve, a udari ukrajinskih bespilotnih letjelica na ruske rafinerije ubrzavaju učinak zapadnih sankcija", rekla je Maria Shagina, stručnjakinja za rusko gospodarstvo na Međunarodnom institutu za strateške studije.

No, napori Ukrajine da prekine dotok goriva i sredstava koje Kremlj koristi za izazivanje smrti i razaranja potaknuli su upozorenja Sjedinjenih Država, a visoki dužnosnici poput ministra obrane Lloyda Austina javno su upozorili protiv napada zbog straha od poremećaja globalnih energetskih tržišta.

Tagovi: rusija, benzin, gorivo, ukrajina, putin
PROČITAJ I OVO
Chevron planira odustati od vađenja nafte u Sjevernom moru
PLANOVI
Chevron planira odustati od vađenja nafte u Sjevernom moru
NEW YORK - Američki naftni div Chevron planira prestati crpiti naftu u Sjevernom moru. U tom svjetlu, među ostalim, najavljuje prodaju svog vlasničkog udjela u najvećem naftnom polju u britanskom dijelu mora koje se nalazi u blizini Shetlandskog otočja.
Vodeći američki ekonomski pokazatelji ponovno pali u travnju
LOŠ TREND
Vodeći američki ekonomski pokazatelji ponovno pali u travnju
WASHINGTON - Indeks vodećih gospodarskih pokazatelja Sjedinjenih Država pao je u travnju za 0,6 posto na 101,8 bodova, nakon što je već pao za 0,3 posto u ožujku, objavila je njujorška organizacija Conference Board.
Cijene nafte oslabile na kraju tjedna
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte oslabile na kraju tjedna
LONDON - Cijene nafte oslabile su se u petak na međunarodnim tržištima, no na tjednoj razini bilježe rast po prvi put nakon tri tjedna pada, jer tržišni sudionici očekuju rast potražnje najvećih svjetskih gospodarstava.
Plenković: HEP ostaje u rukama države
PORUKE
Plenković: HEP ostaje u rukama države
ZAGREB - Budući premijer Andrej Plenković danas je potvrdno odgovorio na pitanje Sandre Benčić (Možemo) može li jamčiti da će HEP i ostale tvrtke od posebnog interesa države, koje su dio energetskog sustava, ostati u državnom vlasništvu do kraja mandata.
Turska pomaže Rusiji u zaobilaženju sankcija i prodaji nafte u EU
RUPA U SANKCIJAMA
Turska pomaže Rusiji u zaobilaženju sankcija i prodaji nafte u EU
ANKARA - Američki list Politico piše da Turska rusku naftu maskira kao vlastitu i izvozi je u Europsku uniju, donoseći Rusiji milijarde profita, koristeći rupu u sankcijama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE