" /> "> Ratatics: MOL neće prodavati Inu | SEEbiz.eu

Ratatics: MOL neće prodavati Inu

Ratatics: MOL neće prodavati Inu
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.06.2023 / 20:00
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vijest da će na čelu najveće hrvatske kompanije 1. srpnja Pétera Rataticsa zamijeniti Zsuzsanna Ortutay izazvala je veliku pozornost domaće javnosti, poslovično osjetljive na sva zbivanja u Ini.

U razgovoru za Jutarnji list Péter Ratatics govori o proteklih devet mjeseci na čelu Ine, komentira promjene koje su se u funkcioniranju kompanije dogodile nakon izbijanja afere Škugor te se osvrće na najvažnije poslovne događaje u mandatu, poput dovršetka širenja maloprodaje Ine i MOL-a u Sloveniji.

Je li bilo razmišljanja ili inicijative u MOL-u ili s vaše strane da ostanete na čelu Ine unatoč tome što ste postavljeni na mandat koji istječe 30. lipnja ove godine?

- Ne, to nikad nije bila opcija. Znao sam da dolazim u Inu posložiti stvari, stabilizirati tvrtku i postaviti temelje za nastavak njezina razvoja unutar MOL Grupe.

Kako biste ocijenili uspjeh u ostvarenju ciljeva koje spominjete?

- Tijekom mog mandata osigurana je stabilnost svakodnevnog poslovanja. Promijenjeno je kontrolno okruženje kako bi se spriječile slične nepravilnosti u budućnosti. Danas, nakon devet mjeseci, s ponosom mogu reći da je Ina u snažnoj poziciji, a upravljanje rizicima je na iznimno visokoj razini.

Koju ključnu poruku je prvi čovjek MOL-a Zsolt Hernádi poslao u nedavnom medijskom istupu hrvatskoj javnosti, ujedno i prvom u posljednjih devet godina?

- Ono što je gospodin Hernádi rekao jest da je Ina dobra tvrtka s puno potencijala u koju je MOL uložio mnogo te je ne planira prodati, već dalje razvijati. Iz prve ruke uvjerio sam se koliko je Ina dobra tvrtka, prije svega zahvaljujući stručnim i predanim ljudima, i mogu potvrditi sve što je gospodin Hernádi rekao. MOL-u je u najboljem interesu da Ina ostane jaka kompanija koja dobro funkcionira, jedna od odlučujućih energetskih kompanija u srednjoistočnoj Europi. S obzirom na to da MOL nema namjeru prodavati svoj udio u Ini, otklanjanjem takve neizvjesnosti Inini menadžeri od sada mogu bez imalo oklijevanja donositi ispravne odluke u najboljem interesu kompanije.

Suština je u tome da je uspješna Ina u interesu svih dioničara i cjelokupnog hrvatskog gospodarstva, i to je s poslovne strane jedino logično razmišljanje. Javnost ne bi smjela nasjedati na priče o propasti Ine koje iznose pojedini ‘analitičari‘ jer ih brojke demantiraju. U proteklom razdoblju Ina je podnijela veliki teret energetske krize i bila oslonac tržištu i društvu u cjelini, a tako će biti i dalje. Vrijeme je da napokon ostavimo neke stare priče iza sebe i okrenemo se budućnosti.

Pretpostavljamo da se vraćate u MOL, na koju poziciju i s kojim i kakvim sjećanjem na profesionalni dio karijere proveden u Hrvatskoj?

- Osim što sam član Uprave Mađarskog Telekoma i Mađarskih željeznica, moj će krajnji fokus biti na poziciji izvršnog potpredsjednika MOL Grupe za Usluge kupcima, gdje su moji zadaci značajno prošireni od 2023., na poljsko i slovensko tržište, u kojima je prisutnost MOL Grupe porasla. S te funkcije ću biti duboko zainteresiran i za daljnji razvoj Inina maloprodajnog poslovanja.

Inu ostavljam u dobrim rukama jer je Zsuzsana Ortutay najbolja osoba za vođenje kompanije na putu uspjeha i stabilnosti. Čast mi je bila biti dio Ine i surađivati s njezinim sjajnim ljudima i stručnjacima. Ina će u meni svakako imati ambasadora u Budimpešti.

Tagovi: Peter Ratatics, kompanija Ina, kompanija MOL, Zsolt Hernadi
PROČITAJ I OVO
Benzin će od utorka pojeftiniti
CIJENE GORIVA
Benzin će od utorka pojeftiniti
ZAGREB - Od utorka cijena litre osnovnog benzinskog goriva na benzinskim postajama u Hrvatskoj iznosit će 1,47 eura, što je smanjenje od dva centa u odnosu na dosadašnju cijenu, dok cijena osnovnog dizela ostaje nepromijenjena na 1,38 eura po litri, odluka je Vlade na telefonskoj sjednici u ponedjeljak.
U Sloveniji od ponoći poskupljenje dizela i pojeftinjenje benzina
GORIVO
U Sloveniji od ponoći poskupljenje dizela i pojeftinjenje benzina
LJUBLJANA - Regulirana cijena benzina od 95 oktana na benzinskim postajama izvan mreže autocesta u ponoć će pojeftiniti za 2,2 centa na 1,473 eura po litri.
OPEC+ produžio smanjenje zajedničke proizvodnje sirove nafte do 2025.
ODLUKE
OPEC+ produžio smanjenje zajedničke proizvodnje sirove nafte do 2025.
LONDON - Utjecajna Organizacija zemalja izvoznica nafte i njezini saveznici, zajednički poznati kao OPEC+, u nedjelju su se složili produžiti službena smanjenja proizvodnje sirove nafte do 2025. godine.
EPS: Ostvaren dobar finansijski rezultat, predstoje mnogi izazovi
SKUPŠTINA
EPS: Ostvaren dobar finansijski rezultat, predstoje mnogi izazovi
BEOGRAD - Skupština Akcionarskog društva Elektroprivreda Srbije (A.D. EPS) usvojila je Izveštaj o realizaciji trogodišnjeg plana poslovanja za prvi kvartal 2024. godine, prema kojem je dobit kompanije 28,3 milijarde dinara, što je duplo više u odnosu na plan, saopštila je danas ta kompanija.
Analitičar: Međimurje plin imat će izazovan posao u Zagrebu
PLINSKE IGRE
Analitičar: Međimurje plin imat će izazovan posao u Zagrebu
ZAGREB - Zagrepčanima bi prirodni plin ubuduće trebao biti jeftiniji, ne samo zbog niže cijene koju je na natječaju ponudio Međimurje plin.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE