GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potrošnja benzina u Njemačkoj raste treću godinu zaredom

Potrošnja benzina u Njemačkoj raste treću godinu zaredom
BENZIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.03.2024 / 18:48
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Potrošnja benzina u Njemačkoj porasla je treću godinu zaredom u 2023.

To je prema službenim podacima o mineralnim uljima Saveznog ureda za gospodarstvo i kontrolu izvoza (BAFA).

Prema podacima, domaće isporuke benzina lani su iznosile 17,3 milijuna tona. To je 416.000 tona više nego prethodne godine. U usporedbi s najnižom točkom povezanom s koronavirusom 2020., to je povećanje od gotovo 1,1 milijun tona.

U godinama prije pandemije koronavirusa potrošnja benzina bila je u trendu pada - još 2010. iznosila je 19,6 milijuna tona. Osim toga, posljednjih je godina značajno porastao i broj električnih automobila na njemačkim cestama - na kraju godine bilo ih je 1,4 milijuna.

U međuvremenu, isporuke dizelskih automobila nastavile su padati. Međutim, podaci o potrošnji ovdje uglavnom su posljedica prometa kamiona i stoga daleko više ovise o ekonomiji nego podaci za benzin.

Savezna agencija za okoliš pripisuje razvoj potrošnje goriva prvenstveno povećanju broja prijeđenih kilometara prošle godine. To je bilo iznad brojki za 2022. za laki promet - tj. isključujući kamione, autobuse i slično - iako je još uvijek znatno ispod 2019. godine, pokazuju brojke Saveznog instituta za istraživanje autocesta.

Institut Ifo sa sjedištem u Münchenu vidi nekoliko mogućih čimbenika za razvoj, uključujući povećanje obima prometa. Osim toga, prelazak s dizela na benzinac kao rezultat zabrane vožnje i smanjene financijske prednosti dizelskih vozila mogao bi imati zamjetan učinak.

Ekonomski istraživači također kažu da sada ima više težih automobila s benzinskim motorima.

ADAC ovakav razvoj događaja objašnjava sve većim brojem registriranih automobila s benzinskim motorima. Među njih treba ubrojiti i većinu hibridnih vozila.

Automobili s benzinskim motorima također dominiraju novim registracijama - uključujući hibride - a osobito novi automobili općenito imaju veću kilometražu, što u konačnici dovodi do veće ukupne potrošnje goriva.

Paralelno s porastom prodaje benzina, nastavio se i drugi trend: 2023. godine nekoliko centi jeftiniji Super E10 po prvi put čini više od četvrtine prodaje benzina s 25,9%. U 2022. godini još uvijek je iznosio 23,7%, prije pet godina 13,7%. E10 može sadržavati do 10% biogoriva.

Podaci o domaćim isporukama zabilježeni u statistici BAFA ne odražavaju izravno prodaju benzina na benzinskim postajama, već uglavnom isporuke tamo. Međutim, kada se promatra kroz duža razdoblja kao što je godina, to omogućuje izvlačenje zaključaka o potrošnji.

Specifična težina dizela i benzina varira ovisno o točnom sastavu i temperaturi. Tona bezolovnog benzina otprilike odgovara 1300 do 1400 litara, a tona dizela otprilike 1200 litara.

Tagovi: benzin, gorivo, njemačka
PROČITAJ I OVO
Kina i SAD zadržali cijene nafte iznad 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Kina i SAD zadržali cijene nafte iznad 84 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad razine od 84 dolara budući da su ulagače ohrabrile naznake jačanja potražnje u SAD-u i Kini, dva vodeća svjetska potrošača.
OPEC signalizira tješnju suradnju sa skupinom nezavisnih proizvođača nafte
NAFTA
OPEC signalizira tješnju suradnju sa skupinom nezavisnih proizvođača nafte
LONDON - Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) uključit će u procjene potražnje i skupinu nezavisnih proizvođača, rekla su dva izvora, signalizirajući tješnju suradnju s partnerima.
Nova nuklearka u Krškom mogla bi biti izgrađena do 2040.
NAJAVE
Nova nuklearka u Krškom mogla bi biti izgrađena do 2040.
KRŠKO - Izrada prijedloga inicijative za Državni prostorni plan za novu nuklearnu elektranu u Krškom u završnoj je fazi i bit će proslijeđen resornom ministarstvu do kraja mjeseca, rekao je na jučerašnjoj sjednici Vijeća Posavske županije generalni direktor Gen energije Dejan Paravan.
MOL Grupa objavila solidne rezultate u prvom tromjesečju
SOLIDNO
MOL Grupa objavila solidne rezultate u prvom tromjesečju
BUDIMPEŠTA – MOL Grupa objavila je danas financijske rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine.
Gazprom počeo rasprodavati zgrade u Moskvi
RASPRODAJA
Gazprom počeo rasprodavati zgrade u Moskvi
MOSKVA - Gazprom, energetski div u srcu ruskog gospodarstva, objavio je da prodaje imovinu u Moskvi, sedam dana nakon što je objavio rekordne gubitke povezane s prekidima opskrbe Europe povezanima s invazijom na Ukrajinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE