GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković podržao Čovićeve zahtjeve oko Južne interkonekcije

Plenković podržao Čovićeve zahtjeve oko Južne interkonekcije
PODRŠKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.02.2024 / 16:51
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je nakon sastanka s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem da podržava njegov stav oko Južne interkonekcije.

Plenković je istaknuo kako hrvatska Vlada pruža snažnu potporu hrvatskom narodu u BiH te će nastaviti s realizacijom projekata koji doprinose kvalitetnijem životu Hrvata i boljitku cijele BiH.

"Kada je riječ o projektu Južne plinske interkonekcije, istaknuta je važnost ovog projekta za energetsku sigurnost i diverzifikaciju u Bosni i Hercegovini. Hrvatska je spremna podržati ovaj projekt kojim bi se plin s LNG terminala na Krku dopremao u Bosnu i Hercegovinu", navodi se u priopćenju. priopćeno je iz Ureda hrvatskog premijera.

Hrvatski premijer jasno je rekao da podržava stav Dragana Čovića.

"Plenković i Čović složili su se da je potrebno nastaviti razgovore radi postizanja dogovora o modalitetima realizacije projekta u BiH u interesu svih zainteresiranih strana. U tom smislu Hrvatska podržava stav Dragana Čovića o potrebi uvažavanja interesa hrvatskog naroda u BiH." , navodi se u priopćenju.

Podsjećamo, predsjednik HDZ-a već mjesecima trpi kritike američkog veleposlanstva i visokih dužnosnika ove zemlje. Nedavno ga je savjetnik američkog tajnika James O'Brien upozorio da prestane opstruirati provedbu projekta Južne plinske interkonekcije koji bi omogućio diverzifikaciju opskrbnih ruta.

Kritikama na račun Čovića ranije se pridružio i sam američki državni tajnik Blinken, koji je poslao pismo ministrima vanjskih poslova Hrvatske i BiH.

"Čovićevi zahtjevi za formiranjem novog operatora prijenosnog sustava u Federaciji su dvolični, ekonomski neodrživi i ugrožavaju cijeli projekt. Takva očigledna korupcija i samodilovanje mogli bi ugroziti put Bosne i Hercegovine u EU", napisao je Blinken na vrijeme.

Ovakve poruke iz Zagreba jasan su pokazatelj da, uz Čovića, ni hrvatski premijer nije preozbiljno shvatio kritike i upozorenja iz Washingtona.

Tagovi: PLENKOVIĆ, ČOVIĆ, JUŽNA INTERKONEKCIJA, HDZ
PROČITAJ I OVO
Obnovljivi izvori zaslužni za 30 posto svjetske energije
OIE
Obnovljivi izvori zaslužni za 30 posto svjetske energije
NEW YORK - Obnovljivi izvori energije energije sada čine više od 30 posto svjetske proizvodnje električne energije, navodi se u izvješću koje je u srijedu objavio think tank Ember.
Saudi Aramco smanjio dobit u prvom kvartalu
PAD
Saudi Aramco smanjio dobit u prvom kvartalu
RIJAD - Saudijski energetski div Saudi Aramco u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 27,27 milijardi dolara (25,3 milijarde eura), što je 14,5 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
ZABRANE
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
RIM - Talijanska vlada usvojila je prijedlog zakona koji zabranjuje postavljanje solarnih ploča na poljoprivrednom zemljištu, izvijestili su ministri, ali signalizira zeleno svjetlo za fotonaponske sustave iznad polja i vinograda.
Cijene nafte rastu drugi uzastopni dan
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte rastu drugi uzastopni dan
LONDON - Cijene nafte danas su blago porasle drugi dan zaredom nakon što najnoviji razvoj događaja u Izraelu i na palestinskim područjima sugerira da nema skorog prekida vatre na vidiku i da će se napetosti u regiji nastaviti.
BP iznevjerio očekivanja u prvom kvartalu
LOŠA GODINA
BP iznevjerio očekivanja u prvom kvartalu
LONDON - BP je u utorak izvijestio o padu dobiti u prvom tromjesečju, s rezultatima ispod očekivanja analitičara usred "znatno slabije" marže u gorivu i nižim cijenama plina i nafte.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE