GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OIEH: Plan razvoja distribucijske mreže konzervativan

OIEH: Plan razvoja distribucijske mreže konzervativan
OCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.03.2024 / 17:18
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U Udruženju Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH) smatraju da je "Desetogodišnji plan razvoja distribucijske mreže", koji operator distribucijskog sustava (HEP-ODS) svake godine podnosi Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA), konzervativan i da neće moći pratiti energetsku tranziciju.

Iz OIEH-a stoga predlažu nekoliko izmjena koje se tiču kućanstava, elektromobilnosti, kapaciteta mreže, fleksibilnosti i smanjenja gubitaka.

"Predloženi desetogodišnji plan razvoja distribucijske mreže HEP ODS-a koji je nedavno predstavljen, prema mišljenju OIEH-a preslikava (dosadašnji) konzervativni razvoj distribucijske mreže, koji nije adekvatan za razvoj dinamičnog sustava neophodnog za energetsku tranziciju", kažu u udruženju.

Jednom od potencijalnih prepreka smatraju tradicionalni pristup priključenja novih korisnika (proizvođača i/ili potrošača). Naime, kako navode, zbog priključenja novih i povećanja priključne snage postojećih proizvođača na distribucijsku mrežu, u praksi se često događa da su uvjeti priključenja za obnovljive izvore energije neprihvatljivi investitorima ili su zahtjevi odbijeni zbog nedovoljnog kapaciteta mreže.

Ističe se kako se HEP-ODS prilikom priključenja novih korisnika i dalje vodi načelom 100 posto raspoloživosti mreže i n-1 kriterija, te da to rezultira predimenzioniranjem sustava koji je značajno skuplji i čiji razvoj iziskuje značajno više vremena.

Tako se, navodi se, u praksi onemogućuje priključak novih korisnika, ukoliko proračuni za rubne uvjete pokazuju narušavanje kvalitete naponskih uvjeta. Zbog toga korisnik može biti 99 posto vremena u normalnom pogonu, a zbog primjerice jedan posto vremena slučajeva u kojem nije u mogućnosti biti spojen s punom priključnom snagom, HEP-ODS ga neće htjeti spojiti.

"Umjesto da se omogući fleksibilnost u priključku, na način da se korisnika po potrebi isključi ili se smanji snaga, priključak se ne dozvoljava. Kao posljedica toga će se brojni projekti solarnih elektrana obustaviti jer HEP-ODS računa na ispunjavanje svih tehničkih uvjeta u 100 posto vremena, umjesto da se uvede tržište fleksibilnosti. Takvo tržište ne samo da će omogućiti ubrzani razvoj mreže, već otvara i priliku za novim poslovnim modelima kao što su baterijski spremnici za regulaciju lokalnih zagušenja", stoji u priopćenju.

Predlažu da se EU-ovim sredstvima financira uvođenje OMM brojila s daljinskim očitanjem, te da se znatno ubrza uvođenje brojila s daljinskim očitanjem za kućanstva.

Vezano uz elektromobilnost, navodi se kako HEP ODS u poslovnim ciljevima za 10G razdoblje očekuje značajniju elektrifikaciju prometa te izgradnju punionica za električna vozila. Iz OIEH-a naglašavaju da očekivani snažni rast broja OIE-a s jedne strane i infrastrukture za elektromobilnost s druge dodatno usložnjavaju planiranje razvoja mreže, te da se povećava rizik operatora pri planiranju i vođenju sustava.

OIEH stoga predlaže razvoj novih tipskih rješenja za priključenje infrastrukture za elektromobilnost (susretna postrojenja, distributivne TS) kao i inovativna rješenja za priključenja punionica električnih vozila u postojećim višestambenim i poslovnim građevinama.

Nadalje, iz OIEH-a predlažu da se u najkraćem mogućem roku, od dvije do tri godine, implementiraju adekvatni mehanizmi za pružanje usluga fleksibilnosti. Podržavaju poticanje izgradnje skladišta električne energije u elektro distribucijskoj mreži ili novih tehničkih rješenja (npr. korištenje energije iz OIE za proizvodnju vodika) na način da im se omogući prioritetno priključenje na mrežu.

Tagovi: oie, distribucija, energija, obnovljivci, solari, hep
PROČITAJ I OVO
Od utorka jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
Od utorka jeftinije gorivo
ZAGREB - Od idućeg tjedna ponovno bismo se trebali voziti jeftinije.
Chevron planira odustati od vađenja nafte u Sjevernom moru
PLANOVI
Chevron planira odustati od vađenja nafte u Sjevernom moru
NEW YORK - Američki naftni div Chevron planira prestati crpiti naftu u Sjevernom moru. U tom svjetlu, među ostalim, najavljuje prodaju svog vlasničkog udjela u najvećem naftnom polju u britanskom dijelu mora koje se nalazi u blizini Shetlandskog otočja.
Slovenija je jedna od pet članica EU-a koje od kolovoza 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto
PLIN
Slovenija je jedna od pet članica EU-a koje od kolovoza 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto
LJUBLJANA - Slovenija se i dalje oslanja na ruski plin koji se uvozi preko Austrije. Osim toga, jedna je od samo pet članica koje od kolovoza 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto, kako je dogovoreno na razini EU.
Vodeći američki ekonomski pokazatelji ponovno pali u travnju
LOŠ TREND
Vodeći američki ekonomski pokazatelji ponovno pali u travnju
WASHINGTON - Indeks vodećih gospodarskih pokazatelja Sjedinjenih Država pao je u travnju za 0,6 posto na 101,8 bodova, nakon što je već pao za 0,3 posto u ožujku, objavila je njujorška organizacija Conference Board.
Cijene nafte oslabile na kraju tjedna
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte oslabile na kraju tjedna
LONDON - Cijene nafte oslabile su se u petak na međunarodnim tržištima, no na tjednoj razini bilježe rast po prvi put nakon tri tjedna pada, jer tržišni sudionici očekuju rast potražnje najvećih svjetskih gospodarstava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE