GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Norveška naftna industrija na putu rekordnih ulaganja

Norveška naftna industrija na putu rekordnih ulaganja
ULAGANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.02.2024 / 10:38
Autor: SEEbiz
OSLO - Naftne tvrtke koje posluju u Norveškoj planiraju uložiti rekordne iznose u istraživanje, bušenje i cjevovodni transport 2025. godine, prema preliminarnim podacima norveške statistike.

Prema sadašnjoj procjeni, ukupni iznos ulaganja trebao bi iznositi 205 milijardi kruna (18,1 milijarda eura), no u stvarnosti će, prema iskustvima, biti sigurno veći.

Objava ovih podataka, temeljena na prognozama samih kompanija, dolazi dva mjeseca nakon što je međunarodna zajednica na klimatskoj konferenciji UN-a u Dubaiju pristala na odustajanje od korištenja fosilnih goriva, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

Procijenjena vrijednost ulaganja naftne industrije u Norveškoj, koja je nakon početka rata u Ukrajini 2022. pretekla Rusiju kao najveći opskrbljivač prirodnim plinom u Europi, 15 posto je viša od prvotne procjene tvrtke iz istog razdoblja prošle godine. godinu za 2024. godinu, priopćeno je u četvrtak iz Državnog zavoda za statistiku.

Ove se procjene obično ispravljaju prema gore tijekom vremena. Planirane investicije za ovu godinu već su pet posto veće od onih zadanih u studenom prošle godine, a već tada su oštro revidirane naviše. Prema sadašnjim podacima, naftne kompanije planiraju 2024. u Norvešku uložiti rekordnih 244 milijarde kruna (21,5 milijardi eura).

Dok je Norveška redovito kritizirana zbog svoje proizvodnje nafte i plina, Oslo inzistira na tome da njegova industrija osigurava radna mjesta i razvija vještine, istovremeno naglašavajući važnost osiguravanja stabilne opskrbe energijom za Europu.

U siječnju je norveški sud presudio da su dozvole za proizvodnju izdane za tri naftna polja nevažeće, rekavši da utjecaj projekata na klimu nije dovoljno proučen. Ministarstvo energetike žalilo se na presudu.

Kako bi se globalno zagrijavanje ograničilo na 1,5 stupnjeva Celzijusa u odnosu na predindustrijske razine, Međunarodna agencija za energiju (IEA) od 2021. godine poziva zemlje da zaustave nove projekte istraživanja nafte.

Tagovi: Norveška, nafta
PROČITAJ I OVO
Portugal je čak 95 posto električne energije proizveo iz obnovljivih izvora energije
OIE
Portugal je čak 95 posto električne energije proizveo iz obnovljivih izvora energije
LISABON - Portugalski mrežni operater REN objavio je da je u toj zemlji prošlog mjeseca 94,9 posto električne energije proizvedeno iz obnovljivih izvora energije, što je veliki uspjeh u ovom sektoru.
Kina i SAD zadržali cijene nafte iznad 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Kina i SAD zadržali cijene nafte iznad 84 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad razine od 84 dolara budući da su ulagače ohrabrile naznake jačanja potražnje u SAD-u i Kini, dva vodeća svjetska potrošača.
OPEC signalizira tješnju suradnju sa skupinom nezavisnih proizvođača nafte
NAFTA
OPEC signalizira tješnju suradnju sa skupinom nezavisnih proizvođača nafte
LONDON - Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) uključit će u procjene potražnje i skupinu nezavisnih proizvođača, rekla su dva izvora, signalizirajući tješnju suradnju s partnerima.
Nova nuklearka u Krškom mogla bi biti izgrađena do 2040.
NAJAVE
Nova nuklearka u Krškom mogla bi biti izgrađena do 2040.
KRŠKO - Izrada prijedloga inicijative za Državni prostorni plan za novu nuklearnu elektranu u Krškom u završnoj je fazi i bit će proslijeđen resornom ministarstvu do kraja mjeseca, rekao je na jučerašnjoj sjednici Vijeća Posavske županije generalni direktor Gen energije Dejan Paravan.
MOL Grupa objavila solidne rezultate u prvom tromjesečju
SOLIDNO
MOL Grupa objavila solidne rezultate u prvom tromjesečju
BUDIMPEŠTA – MOL Grupa objavila je danas financijske rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE