GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NE Krško od ponedjeljka u remontu

NE Krško od ponedjeljka u remontu
REMONT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.03.2024 / 19:38
Autor: SEEbiz
KRŠKO - U ponedjeljak, na kraju 33. gorivnog ciklusa, u Nuklearnoj elektrani Krško (Nek) počinje prvi redoviti remont otkako joj je lani produljen radni vijek. Remont, u kojem će se, među ostalim, provjeravati utjecaj starenja na komponente, a zajedno s troškovima goriva koštati oko 100 milijuna eura, trebao bi trajati do 1. svibnja.

Snaga elektrane počet će se smanjivati u noći na 1. travnja, a resinkronizacija s mrežom predviđena je za 1. svibnja ujutro, rekao je danas na konferenciji za novinare u Krškom predsjednik Uprave NEK-a Gorazd Pfeifer.

Fokus će biti na promjenama goriva za sljedeći ciklus od 18 mjeseci. U ovom remontu bit će zamijenjena 53 gorivna elementa, što je tri manje nego inače. Zbog prošlogodišnjeg gašenja, do kojeg je došlo zbog curenja cjevovoda uz nuklearni brod, potrošili su manje goriva, objasnio je Pfeifer.

Budući da je riječ o prvom redovnom remontu u produljenom vijeku trajanja – u siječnju prošle godine izdana je zaštita okolišna suglasnost za produljenje rada sa 40 na 60 godina, do 2043. godine – osim izmjene goriva i standardne kontrole, održavanja i ažuriranja opreme, veliki naglasak će se također staviti na provjeru utjecaja starenja na komponente, sustave i strukture.

„Elektrana je takvog tipa da se većina ugrađene opreme može održavati ili remontovati odn provjeravamo dok je elektrana zaustavljena i ohlađena“, rekao je Pfeifer.

Izvodit će se veliki radovi na održavanju, uključujući i kapitalni remont glavnog elektrogeneratora, a također će se izvršiti tehnološka poboljšanja koja su također važna za nuklearnu sigurnost i raspoloživost te dugotrajni rad.

Sve radove na remontu vodit će i nadzirati djelatnici NEK-a, a sudjelovat će više od 1000 ljudi iz vanjskih tvrtki i institucija. Kao i obično, remont će nadzirati Uprava za nuklearnu sigurnost.

Prošlogodišnji interventni remont, koji je zbog curenja cijevi u primarnom dijelu postrojenja obavljen u listopadu, nije zamijenio redovni remont potreban nakon završetka 18-mjesečnog ciklusa. Izvanredni remont obavljen je u rekordna 43 dana, uz visoku sigurnosnu kulturu te profesionalnost i predanost zaposlenika Neka te vanjskih partnera i institucija, podsjetio je Pfeifer.

U 33. gorivnom ciklusu Nek je proizveo 7,7 teravat sati električne energije. Zbog prošlogodišnjeg izvanrednog remonta proizvodnja je bila osam posto manja od očekivane.

Cjelokupni redovni remont koštat će oko 100 milijuna eura, i to 40 milijuna za gorivo, 20 milijuna za radove na održavanju i 40 milijuna za tehnološka poboljšanja, rekao je Pfeifer.

Nek je tvrtka posebne namjene i djeluje kao neprofitna organizacija, s vlasnicima dogovara izlaznu cijenu električne energije, rekao je Pfeifer. Prema riječima hrvatskog člana uprave Neka Saše Medakovića, ta je cijena za ovu godinu postavljena na 43 eura po megavat satu, što će, uvjerava, pokriti nabavu goriva, remont, tehnološku nadogradnju i sve njihove troškove.

I dok je u Sloveniji počela gradnja odlagališta za nisko i srednje radioaktivni otpad, za hrvatsku polovicu tog otpada u Hrvatskoj, kako je rekao Medaković, u tijeku je proces smještanja u prostor i javna rasprava o odlagalištu u Čerkezovicu. u tijeku. Prema njegovim riječima, plan je da odlagalište bude gotovo 2028. godine.

Povodom mogućeg sudjelovanja Hrvatske u izgradnji drugog bloka Nuklearne elektrane Krško (Jek 2), čelnici Neka kazali su da Nek kao tvrtka nema mandat za aktivnosti oko Jeka 2 - ako ga dobije, imat će organizirati u skladu s tim, rekao je Medaković - no moguća suradnja stvar je dogovora vlada dviju država.

Tagovi: NE Krško, remont, pfeifer
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE