GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran

Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.04.2024 / 07:32
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.

Američki dužnosnik potvrdio je za NBC News da je Izrael izveo operaciju u Iranu.

Obje referentne vrijednosti za naftu smanjuju dobit nakon što su ranije skočile preko 3%. Globalna referentna vrijednost Brent trgovala se 1,73% više na 88,62 USD po barelu nakon što je ranije premašila 90 USD, dok je američki West Texas Intermediate porastao 1,75% na 84,1 USD po barelu.

Imovina sigurnog utočišta također je porasla. Promptne cijene zlata porasle su na novi rekord svih vremena od 2.411,09 po unci, dok je jen ojačao 0,45% na 153,93 u odnosu na američki dolar.

Iranska novinska agencija Fars izvijestila je da su se eksplozije čule u blizini zračne luke u iranskom gradu Isfahanu, te da su obustavljeni letovi prema zračnim lukama Teheran, Isfahan i Shiraz.

Stranica za praćenje letova Flight Radar 24 pokazala je da je više letova preusmjereno iznad iranskog zračnog prostora rano u petak.

Izrael je u nedjelju obećao "istražiti cijenu" od Irana kao odgovor na veliki zračni napad na židovsku državu ovog vikenda. Dan ranije, Iran je napao vojne ciljeve unutar Izraela, lansiravši više od 300 projektila i dronova u napadu bez presedana na izraelsko tlo.

"S današnjim očiglednim udarima Izraela na Iran, osvetom za iranski napad na Izrael prošle nedjelje, sada imamo izravan vrući rat među nacijama", rekao je direktor Globalne naftne službe Rapidan Energy, Clay Seigle.

“Poglavlju 'rata u sjeni' došao je kraj”, dodao je.

Dok je Washington obećao "oklopnu" predanost Izraelu, predsjednik Joe Biden također je rekao izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu da se SAD neće pridružiti nikakvim ofenzivnim operacijama protiv Irana, rekao je viši dužnosnik administracije za NBC News.

Tagovi: nafta, zlato, barel, brent, wti
PROČITAJ I OVO
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
LONDON - Cijene nafte danas su porasle na međunarodnim tržištima.
Shell nadmašio procjenu dobiti u prvom kvartalu unatoč nižim cijenama plina
DOBRE BROJKE
Shell nadmašio procjenu dobiti u prvom kvartalu unatoč nižim cijenama plina
LONDON - Britanski naftni div Shell u četvrtak je izvijestio o dobiti u prvom tromjesečju većoj od očekivane, potaknutoj višim rafinerijskim maržama i snažnim trgovanjem naftom.
Grčki divovi ulažu u solare i u Hrvatskoj
INVESTICIJE
Grčki divovi ulažu u solare i u Hrvatskoj
ZAGREB - Grčki metalurško-energetski gigant Mytilineos i jedan od najvećih proizvođača i trgovaca strujom na Balkanu PPC Grupa s sjedištem u Ateni objavili su sporazum prema kojem će u Hrvatskoj, Italiji, Bugarskoj i Rumunjskoj uložiti dvije milijarde eura u solarne elektrane.
Raste broj solarnih elektrana u Hrvatskoj
SOLARI
Raste broj solarnih elektrana u Hrvatskoj
ZAGREB - Broj sunčanih elektrana je u porastu što govori podatak da ih je na HEP-ovu mrežu s 31. ožujkom bilo priključeno 17.697 od čega u kategoriji kućanstava 12.495, a u kategoriji poduzetništva 5.202, dok ih je prije par godina bilo znatno manje.
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
USTAVNI SUD
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
SARAJEVO - Udruženje Aarhus centar u BiH zaprimilo je 24. aprila presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom se usvaja apelacija protiv presude Vrhovnog suda Republike Srpske u vezi s hidroelektranom Foča na rijeci Drini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE