GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grčki divovi ulažu u solare i u Hrvatskoj

Grčki divovi ulažu u solare i u Hrvatskoj
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.05.2024 / 08:22
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Grčki metalurško-energetski gigant Mytilineos i jedan od najvećih proizvođača i trgovaca strujom na Balkanu PPC Grupa s sjedištem u Ateni objavili su sporazum prema kojem će u Hrvatskoj, Italiji, Bugarskoj i Rumunjskoj uložiti dvije milijarde eura u solarne elektrane.

- Sporazum pokriva približno 90 projekata u različitim fazama razvoja, s jasnim planom provedbe tijekom tri godine. Sadrži obveze razvoja i izgradnje elektrana od strane Mytileneosa i akviziciju od strane PPC Grupe po završetku izgradnje svakog projekta - navodi se u zajedničkoj objavi Mytilineosa i PPC-a, bez preciziranja koliko će u koju od država u regiji biti uloženo i u koliko projekata. Iznesena je samo podjela planiranih 2000 megavata novih solarnih parkova koje će partneri napraviti po državama. U Hrvatskoj će biti izgrađeno 445 megavata solara, u Italiji 503, u Rumunjskoj 516, a u Bugarskoj 500 megavata.

Planovi grčkih partnera za Hrvatsku veliki su ako se, primjerice, stave u odnos s podatkom da je 1. ožujka ove godine, prema podacima gospodarsko-interesnog udruženja Obnovljivi izvori Hrvatske (OiEH), ukupni instalirani kapacitet domaćih solarnih elektrana iznosio 510 megavata. Za ilustraciju najavljenog investicijskog zamaha Mytilineosa i PPC-a mogu poslužiti i investicijski podaci nekih od naših najvećih ulagača u solarne parkove, poput HEP-a i Ine. Dok je HEP koncem prošle godine raspolagao instaliranim kapacitetom solara od oko 30 megavata, Ina je dosad pustila u rad dva solarna parka, u Virju i u Sisku, ukupne snage oko 13 megavata.

Budući da i HEP i Ina, kao i mnogi drugi ulagači u solare, najavljuju velika ulaganja u ovoj i idućim godinama, ne treba brzati sa zaključkom da će Mytilineos i PPC biti najveći proizvođači električne energije iz sunca u Hrvatskoj kada ostvare svoje planove, ali će svakako biti među najvećima. Dok je Mytilineos, prema dostupnim podacima, tijekom 2022. u Hrvatskoj osnovao tvrtku kćer, PPC Grupa dosad nije poslovala u Hrvatskoj niti u Italiji.

U prošloj godini Mytilineos je uprihodio oko 5,5 milijardi eura, imaju 6500 zaposlenih u Grčkoj i izvan matične države, a planiraju izlazak na Londonsku burzu nakon što su na burzi u Ateni ostvarili tržišnu kapitalizaciju od 5,3 milijarde eura.

Tagovi: Mytilineos, PPC, SOLARI, OIE, ENERGETIKA
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte stabilne zbog pada zaliha i sporije inflacije u SAD-u
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilne zbog pada zaliha i sporije inflacije u SAD-u
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima, poduprte naznakama potražnje u SAD-u nakon sporije od očekivane inflacije u travnju i nižih zaliha nafte u prošlom tjednu.
Ina upozorava na internetsku prevaru
UPOZORENJE
Ina upozorava na internetsku prevaru
ZAGREB - Uprava Ine upozorava da društvenim mrežama i internetom kruže prevare u obliku oglasa investicijske prilike, u kojima se organizatori lažno predstavljaju kao Ina te ističe da Ina nije organizator takvih objava niti s njima ima veze.
Statkraft preuzima portfelj projekata Neoena u Hrvatskoj
AKVIZICIJE
Statkraft preuzima portfelj projekata Neoena u Hrvatskoj
ZAGREB – Statkraft, najveći europski proizvođač obnovljive energije, zaključio je akviziciju hrvatskog portfelja francuske tvrtke za obnovljive izvore energije, Neoena.
Pale cijene nafte, tržište procjenjuje nove podatke o potražnji
NAFTNO TRŽIŠTE
Pale cijene nafte, tržište procjenjuje nove podatke o potražnji
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima, nakon objave procjene Međunarodne agencije za energiju (IEA) da će potražnja u razvijenim zemljama ove godine biti slabija zbog uporne inflacije.
IEA srezala ovogodišnju prognozu potražnje za naftom
PROGNOZE
IEA srezala ovogodišnju prognozu potražnje za naftom
LONDON - Međunarodna agencija za energiju (IEA) procjenjuje da će globalna potražnja za naftom ove godine biti niža od prethodnih procjena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE