GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grčka i Egipat povezuju elektroenergetske sustave

Grčka i Egipat povezuju elektroenergetske sustave
POVEZIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.10.2021 / 11:32
Autor: SEEbiz / H
ATENA - Grčka i Egipat dogovorili su da će u istočnom Mediteranu položiti podvodni kabel kojim će se struja proizvedena u sjevernoj Africi iz obnovljivih izvora transportirati u Europu.

Grčki ministar energetike Kostas Skrekas i njegov egipatski kolega Mohamed Shaker potpisali su memorandum o razumijevanju u četvrtak na ceremoniji u Ateni.

Interkonekcijski kabel bit će kamen temeljac novog energetskog koridora u istočnom Mediteranu i poboljšat će sigurnost opskrbe energijom u regiji, izjavio je grčki ministar.

"Interkonekcija će biti od koristi i Grčkoj i Egiptu i Europskoj uniji", izjavio je Skrekas.

"Električna interkonekcija između Egipta i Grčke osigurat će... dobro povezanu mrežu u cijelom istočnom Mediteranu", izjavio je njegov egipatski kolega, i ubrzat će proces povećanja udjela zelene energije u energetskoj mješavini Europske unije.

Grčko-egipatski memorandum predviđa formiranje radne grupe visokih dužnosnika, predstavnika operatera elektroenergetskih sustava i energetskih regulatora.

Grupa će razmotriti raspoložive resurse i opcije za financiranje projekta i koordinirati pravodobno izdavanje dozvola i rješenja, a po potrebi i studija izvedivosti, rekao je grčki ministar.

U projektu će sudjelovati i Cipar koji će u subotu s Egiptom potpisati sličan memorandum.

Grčka i Cipar već su ušli u sličan projekt s Izraelom, najavivši gradnju euro-azijske interkonekcije u Mediteranu postavljanjem najduljeg podvodnog kabela na svijetu, na najvećoj dubini. Projekt bi trebao stajati oko 900 milijuna dolara.

Grčka i Egipat novim će pak projektom dodatno učvrstiti veze nakon što su prošle godine potpisali sporazum o granicama na moru, reguliravši prava na prirodne resurse.

Tagovi: Grčka, Egipat, podvodni kabel
PROČITAJ I OVO
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
Studija: Njemačka i EU riskiraju da iznevjere svoje ciljeve vezane uz čisti vodik
RIZICI
Studija: Njemačka i EU riskiraju da iznevjere svoje ciljeve vezane uz čisti vodik
BERLIN - Čisti vodik kao izvor energije neophodan je za postizanje globalnih klimatskih ciljeva, ali Njemačka i Europska unija su u opasnosti da promaše svoje ciljeve vezane uz vodik, pokazala je studija objavljena u ponedjeljak.
Cijene nafte pale na skoro 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na skoro 86 dolara
LONDON - Cijene nafte spustile su se danas na međunarodnim tržištima nadomak 86 dolara budući da je zabrinutost za potražnju u uvjetima visokih troškova zaduživanja prevagnula nad bojaznima da bi napetosti na Bliskom istoku mogle ugroziti opskrbu.
Portugalska Galp Energia potvrdila veliko nalazište nafte kod Namibije
NALAZIŠTE
Portugalska Galp Energia potvrdila veliko nalazište nafte kod Namibije
LISABON - Portugalska naftna kompanija Galp Energia objavila je da je završila prvu fazu istraživanja u polju Mopane uz obalu Namibije, procijenivši da možda sadrži 10 milijardi barela nafte.
Od sutra skuplji benzin, jeftiniji dizel
GORIVO
Od sutra skuplji benzin, jeftiniji dizel
ZAGREB - Benzin od sutra poskupljuje za dva centa, a dizel pojeftinjuje za jedan cent, odlučila je vlada na telefonskoj sjednici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE