GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Globalni rast broja termoelektrana, najviše u Kini

Globalni rast broja termoelektrana, najviše u Kini
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.04.2024 / 16:25
Autor: SEEbiz
PEKING -  Globalni kapaciteti za proizvodnju struje u termoelektranama na ugljen porasli su u 2023. godini najsnažnije u sedam godina, potaknuti novogradnjom u Kini i odgodom zatvaranja starih pogona u drugim dijelovima svijeta, prema istraživanju objavljenom u četvrtak.

Lani je u pogon pušteno gotovo 70 gigavata (GW) novih energetskih kapaciteta s pogonom na ugljen, za dva posto više nego u 2022. godini, pokazalo je godišnje istraživanje američke savjetodavne tvrtke Global Energy Monitor.

Više od polovine novih kapaciteta otvoreno je u Kini, ukupno 47.4 gigavata. Rast je zabilježen i u ostatku svijeta, prvi puta od 2019. godine.

Zatvoren je pak samo 21.1 gigavat kapaciteta, utvrdili su u Global Energy Monitoru.

Od potpisivanja Pariškog sporazuma o klimi u 2015. godini, kapacitete termoelektrana smanjilo je 25 zemalja, a 35 ih je povećalo, upozorila je glavna autorica GEM-ova izvješća Flora Champenois, dodavši da su rezultati trebali biti puno bolji.

"Svijet ide u pravom smjeru u pitanju uloge ugljena u energetskom sektoru, ali ne dovoljno brzo, uz pojedinačne rizične zaobilaznice", rekla je Champenois.

Da bi se prosječni rast globalne temperature zadržao ispod utvrđenog plafona od 1.5 stupnjeva Celzijusa, globalni kapaciteti termoelektrana na ugljen trebali bi biti zatvoreni do 2040. godine, prema projekcijama Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Godišnje bi u prosjeku trebalo biti zatvoreno 126 gigavata, odnosno dvije termoelektrane tjedno, čak i ako se ne instaliraju novi kapaciteti, naglasio je GEM.

Trenutno se pak razvija 578 gigavata novih kapaciteta za proizvodnju struje uz upotrebu ugljena, uključujući 408 gigavata samo u Kini, dovoljno za napajanje cijele Indije, ističu autori istraživanja.

Nešto manje od 200 gigavata u fazi je izgradnje, uključujući 140 gigavata u Kini, prema istraživanju. Kina je istodobno zbog zabrinutosti za energetsku sigurnost ublažila tempo zatvaranja termoelektrana na ugljen.

Dozvole za nove projekte izdane su pod geslom "gradi pa mijenjaj", što navodi na zaključak da bi trebali biti kratkoročno rješenje. "Takav je pristup skupa i rizična kocka, pogotovo kada se uzmu u obzir dostupna alternativna rješenja", smatra Champenois.

Tagovi: ugljen, termoelektrane, kina, Global Energy Monitor
PROČITAJ I OVO
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
DIVIDENDA
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
BEOGRAD - Upravni odbor Naftne industrije Srbije (NIIS) utvrdio je prijedlog odluke skupštine dioničara o raspodjeli dobiti ostvarene u 2023. godini, priopćeno je iz te kompanije putem Beogradske burze.
Cijene nafte pale, prate se pregovori Izraela i Hamasa
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale, prate se pregovori Izraela i Hamasa
LONDON - Cijene nafte oštro su pale u današnjem azijskom trgovanju.
FERK odbio uvođenje blok tarifa; ništa od poskupljenja struje u FBiH
STRUJA
FERK odbio uvođenje blok tarifa; ništa od poskupljenja struje u FBiH
SARAJEVO - Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) je na sjednici održanoj danas, 29. aprila, odbila dati saglanost za uvođenje blok tarifa prilikom obračuna potrošnje struje za domaćinstva.
Shell zarađuje godišnje milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
ZARADA
Shell zarađuje godišnje milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
NEW YORK - Naftni div Shell zarađuje milijardu dolara godišnje na trgovini naftom u SAD-u, pokazali su dokumenti priloženi tužbi bivšeg radnika.
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
NAFTNO TRŽIŠTE
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
LONDON - Na svjetkim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle, nakon dva tjedna pada, jer trgovce zabrinjava napetost na Bliskom istoku, dok spori rast gospodarstava sprječava snažniji rast cijena "crnog zlata".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE