GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća

Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
GUBITAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.05.2024 / 19:42
Autor: Maja Malus
MOSKVA - Plinski div Gazprom u vlasništvu Kremlja priopćio je u četvrtak da je pao na neto gubitak od 629 milijardi rubalja (6,9 milijardi dolara) u 2023., što je njegov prvi godišnji gubitak u više od 20 godina, usred sve manje trgovine plinom s Europom, nekada njegovim glavnim prodajnim tržištem.

Rezultati naglašavaju dramatičan pad Gazproma, koji je od raspada Sovjetskog Saveza bio jedna od najmoćnijih ruskih kompanija, često korištena kao poluga za rješavanje sporova sa svojim susjedima, poput Ukrajine i Moldavije.

Analitičari su očekivali neto prihod od 447 milijardi rubalja, prema novinskoj agenciji Interfax.

Prema analizi Reutersa, to je bio prvi godišnji gubitak Gazproma od kasnih 1990-ih/ranih 2000-ih, kada je Alexei Miller, saveznik predsjednika Vladimira Putina, preuzeo tvrtku 2001. godine.

Gazpromov gubitak 2023. uslijedio je nakon neto dobiti od 1,2 trilijuna rubalja 2022. godine.

Tvrtka, čije je sada sjedište u St. Petersburgu, napravila je velike gubitke u kasnim 1990-ima nakon što je nagomilala dug u stranoj valuti, napuhan u rubljama zbog financijske krize 1998.

Dionice Gazproma u Moskvi pale su oko 3,3% u 13:07 GMT.

Ruski izvoz plina u Europu, nekoć njegovo primarno izvozno tržište, opao je zbog političkih posljedica sukoba u Ukrajini, dok je Gazprom, koji ima monopol na transport plina u inozemstvo, najopipljivija žrtva zapadnih sankcija.

Gazprom je također uključen u opsežan program dovođenja prirodnog plina u domaća kućanstva.

U četvrtak je rekao da je ostvario neto gubitak od 364 milijarde rubalja od prodaje u 2023. godini, za razliku od dobiti od 1,9 trilijuna rubalja u 2022. godini.

Njegov ukupni prihod pao je na 8,5 bilijuna rubalja prošle godine sa 11,7 bilijuna u 2022.

Temeljna dobit, ili zarada prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA), pala je na 618,38 milijardi rubalja prošle godine s 2,79 bilijuna rubalja u 2022., prema izračunima Reutersa.

"Cijela godišnja EBITDA od 7,2 milijarde dolara bila je najgora u 22 godine, otkako je tvrtka prijavila 7,6 milijardi dolara 2002. godine", rekao je Ronald Smith iz moskovske brokerske kuće BCS Global Markets.

Prema izračunima Reutersa, Gazpromove isporuke prirodnog plina Europi pale su 55,6% na 28,3 milijarde kubičnih metara (bcm) u 2023. godini.

Gazprom nije objavio vlastitu statistiku izvoza od početka 2023.

Tagovi: Gazprom, PLIN, NAFTA, ENERGETIKA, PUTIN, MILLER
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte stabilne zbog pada zaliha i sporije inflacije u SAD-u
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilne zbog pada zaliha i sporije inflacije u SAD-u
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima, poduprte naznakama potražnje u SAD-u nakon sporije od očekivane inflacije u travnju i nižih zaliha nafte u prošlom tjednu.
Ina upozorava na internetsku prevaru
UPOZORENJE
Ina upozorava na internetsku prevaru
ZAGREB - Uprava Ine upozorava da društvenim mrežama i internetom kruže prevare u obliku oglasa investicijske prilike, u kojima se organizatori lažno predstavljaju kao Ina te ističe da Ina nije organizator takvih objava niti s njima ima veze.
Statkraft preuzima portfelj projekata Neoena u Hrvatskoj
AKVIZICIJE
Statkraft preuzima portfelj projekata Neoena u Hrvatskoj
ZAGREB – Statkraft, najveći europski proizvođač obnovljive energije, zaključio je akviziciju hrvatskog portfelja francuske tvrtke za obnovljive izvore energije, Neoena.
Pale cijene nafte, tržište procjenjuje nove podatke o potražnji
NAFTNO TRŽIŠTE
Pale cijene nafte, tržište procjenjuje nove podatke o potražnji
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima, nakon objave procjene Međunarodne agencije za energiju (IEA) da će potražnja u razvijenim zemljama ove godine biti slabija zbog uporne inflacije.
IEA srezala ovogodišnju prognozu potražnje za naftom
PROGNOZE
IEA srezala ovogodišnju prognozu potražnje za naftom
LONDON - Međunarodna agencija za energiju (IEA) procjenjuje da će globalna potražnja za naftom ove godine biti niža od prethodnih procjena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE