GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

G7, EU i Australija uveli gornje granice cijena za ruski dizel i druge naftne derivate

G7, EU i Australija uveli gornje granice cijena za ruski dizel i druge naftne derivate
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.02.2023 / 09:04
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Skupina sedam najbogatijih zemalja G7, Europska unija i Australija uveli su ograničenja cijena ruskog dizela i drugih naftnih derivata kao dio sankcija protiv Rusije zbog njezina napada na Ukrajinu.

Mjera EU-a, koja stupa na snagu 5. veljače, slijedi ranije ograničenje cijene ruske nafte, koju su Unija, G7 i Australija od 5. prosinca ograničili na 60 dolara po barelu sirove nafte.

Koalicija je u petak objavila da je odredila gornju granicu cijena od 100 dolara po barelu za proizvode koji se prodaju s premijom u odnosu na naftu, uglavnom dizel, kao i 45 dolara po barelu za proizvode koji se trguju po sniženoj cijeni, poput loživog ulja i rafinirane nafte.

To je u skladu s razinama koje je predložila Europska komisija, izvijestio je Reuters.

EU je zabranio plovilima EU-a prijevoz ruskih naftnih derivata, osim ako se ti proizvodi ne kupuju po ograničenoj cijeni ili ispod nje.

Odredba se također odnosi na tvrtke koje pružaju tehničku, brokersku ili financijsku pomoć, kao što je osiguranje za teretne brodove koji prevoze ruske rafinirane naftne proizvode.

Ako plovilo pod zastavom treće zemlje namjerno prevozi ruske naftne derivate čija je cijena iznad limita, EU će tim operaterima zabraniti osiguranje, financiranje i servisiranje plovila 90 dana nakon što je teret iskrcan.

Plovila pod zastavom EU-a podliježu kaznama prema nacionalnom zakonodavstvu, a Unija nalaže novčane kazne od pet posto globalnog prometa tvrtkama koje krše sankcije EU-a.

G7 je najavio da će u ožujku revidirati odluku o ograničenju cijene ruske nafte koja je stupila na snagu 5. prosinca.

Tagovi: skušina G7, Europska unija, ograničenje cijena ruske nafte
PROČITAJ I OVO
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
PLIN
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
LJUBLJANA - Geoplin kupuje plin temeljem ugovora s alžirskim Sonatrachom i temeljem kratkoročnih ugovora za kupnju na likvidnim tržištima u EU.
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
LONDON - Cijene nafte na početku novog tjedna bilježe pad prije svega zbog neizvjesnoti oko situacije u Iranu.
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
NAFTA
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
MOSKVA - Rusija je u travnju 12. mjesec zaredom bila najveći opskrbljivač Kine sirovom naftom, pri čemu je obujam isporuka porastao za 30 posto u odnosu na travanj prošle godine, pokazuju danas objavljeni podaci kineske glavne carinske uprave.
I u Sloveniji jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
I u Sloveniji jeftinije gorivo
LJUBLJANA - Uz nepromijenjene trošarine, u utorak će se smanjiti regulirane cijene motornih goriva. Litra bezolovnog motornog benzina pojeftinit će za 4,6 centi na 1,495 eura, a litra dizela za 2,2 centa na 1,462 eura. Snizit će se i cijena lož ulja, i to za 2,4 centa na 1,103 eura po litri.
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
OPASNO
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
BEČ - Prošle je godine 31 država prijavila 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala, objavila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) na početku konferencije o nuklearnoj sigurnosti u Beču.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE