GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europa u 2019. instalirala rekordne kapacitete off-shore vjetroelektrana

Europa u 2019. instalirala rekordne kapacitete off-shore vjetroelektrana
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.02.2020 / 11:16
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Tijekom 2019. godine u Europi su instalirani rekordni kapaciteti vjetroelektrana na moru, pokazuju podaci udruženja WindEurope.

WindEurope je izvijestio da je lani u "off-shore" vjetroelektranama instalirano 3,6 gigavata (GW) snage, a 10 novih vjetroelektrana priključeno je na mrežu u pet zemalja.

Gotovo polovica toga kapaciteta, odnosno 1,7 GW instalirana je u Velikoj Britaniji, a slijede Njemačka s 1,1 GW, zatim Danska (374 megavata -MW) i Belgija (370MW).

Ukupni off-shore kapacitet u Europi sada iznose 22 GW, od čega u Velikoj Britaniji i Njemačkoj tri četvrtine, a Danskoj, Belgiji i Nizozemskoj gotovo cijela preostala četvrtina.

Vjetroelektrane na moru postaju sve jače - prosječna snaga im je veća od 600 MW, u odnosu na 300 MW 2010. godine.

Francuska, Velika Britanija, Norveška i Portugal razvijaju nove "plutajuće projekte", no WindEurope upozorava da trenutni kapaciteti novih postrojenja i investicije nisu dostatni za ispunjenje ciljeva Europske komisije u dekarbonizaciji energetskog sustava.

Komisija je, naime, priopćila da do 2050. godine treba instalirati između 20 i 450 GW snage iz offshore vjetroelektrana, što znači da bi Europa trebala godišnje instalirati 7 GW novih kapaciteta do 2030., a potom do 2050. to povećati na 18 GW.

Tagovi: off-shore vjetroelektrane, WindEurope, vjetroelektrane
PROČITAJ I OVO
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
PLIN
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
LJUBLJANA - Geoplin kupuje plin temeljem ugovora s alžirskim Sonatrachom i temeljem kratkoročnih ugovora za kupnju na likvidnim tržištima u EU.
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
LONDON - Cijene nafte na početku novog tjedna bilježe pad prije svega zbog neizvjesnoti oko situacije u Iranu.
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
NAFTA
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
MOSKVA - Rusija je u travnju 12. mjesec zaredom bila najveći opskrbljivač Kine sirovom naftom, pri čemu je obujam isporuka porastao za 30 posto u odnosu na travanj prošle godine, pokazuju danas objavljeni podaci kineske glavne carinske uprave.
I u Sloveniji jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
I u Sloveniji jeftinije gorivo
LJUBLJANA - Uz nepromijenjene trošarine, u utorak će se smanjiti regulirane cijene motornih goriva. Litra bezolovnog motornog benzina pojeftinit će za 4,6 centi na 1,495 eura, a litra dizela za 2,2 centa na 1,462 eura. Snizit će se i cijena lož ulja, i to za 2,4 centa na 1,103 eura po litri.
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
OPASNO
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
BEČ - Prošle je godine 31 država prijavila 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala, objavila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) na početku konferencije o nuklearnoj sigurnosti u Beču.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE