GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EPS u 2023. ostvario dobit od skoro milijardu evra

EPS u 2023. ostvario dobit od skoro milijardu evra
SJAJNE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2024 / 08:21
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Skupština Akcionarskog društva Elektroprivrede Srbije (EPS) usvojila je na sednici izveštaj o realizaciji konsolidovanog trogodišnjeg plana poslovanja za prošlu godinu koji je pokazao da je dobit kompanije iznosila 114 milijardi dinara, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

„Finansijski rezultat EPS-a u prošloj godini je zaista istorijski, dobit od skoro milijardu evra je do sada nezabeležena. Ipak, neophodno je nastaviti proces unapređenja upravljanja, sprovesti dubinske promene u svakom segmentu, poboljšati proizvodnju uglja, intenzivirati rad na otkrivkama i ubrzati investicije u proizvodne kapacitete“, rekla je posle sednice ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, predstavnik osnivača u Skupštini EPS AD.

Na sednici Skupštine kojoj su, osim članova Izvršnog odbora, prisustvovali i članovi Nadzornog odbora EPS-a, Đedović Handanović je konstatovala da su tokom prošle godine stabilizovali finansije i proizvodnju električne energije, uz značajno popunjene deponije uglja.

Promene su, prema njenim rečima, počele od vrha, a da bi se kompanija zaista transformisala u profitabilnog energetskog giganta, promene moraju da se sprovedu i u dubini sistema.

„Još se radi na planu transformacije kompanije kojim treba da budu postavljeni temelji operativne i finansijske efikasnosti. Istovremeno, neophodno je identifikovati nepotrebne troškove i sprovesti uštede, jer prostora za uštede ima, pre svega kada su poslovni rashodi u pitanju“, rekla je ona.

Navela je da će država kao vlasnik nastaviti da insistira kako na planu transformacije, tako i na ubrzanom radu na otvaranju novih površinskih kopova, povećanju proizvodnje uglja i na mnogo većoj realizaciji investicija, jer su one EPS-u preko potrebne.

Investicije moraju, kako je rekla, realnije da se sagledaju, bolje planiraju i što je najvažnije značajno bolje realizuju.

Neophodno je, kako je ocenila, posvećeno i kontinuirano praćenje finansijske i fizičke realizacije investicija pre svega u rudarskom rektoru. Istakla je da su „prvi efekti promena tu zahvaljujući predanom radu celog tima“.

Tagovi: EPS, ĐEDOVIĆ, KOSTOLAC, STRUJA, UGLJEN
PROČITAJ I OVO
Pale cijene nafte, tržište procjenjuje nove podatke o potražnji
NAFTNO TRŽIŠTE
Pale cijene nafte, tržište procjenjuje nove podatke o potražnji
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima, nakon objave procjene Međunarodne agencije za energiju (IEA) da će potražnja u razvijenim zemljama ove godine biti slabija zbog uporne inflacije.
IEA srezala ovogodišnju prognozu potražnje za naftom
PROGNOZE
IEA srezala ovogodišnju prognozu potražnje za naftom
LONDON - Međunarodna agencija za energiju (IEA) procjenjuje da će globalna potražnja za naftom ove godine biti niža od prethodnih procjena.
Slovenija smanjila energetsku ovisnost
OVISNOST
Slovenija smanjila energetsku ovisnost
LJUBLJANA - Slovenija je prošle godine više od polovice svojih energetskih potreba podmirila domaćim energentima, što je pet posto više nego godinu prije. Opskrba naftnim derivatima u potpunosti je osigurana iz uvoza, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Slovenski Advance Capital Partners ulazi u hrvatski Solvis
INVESTICIJE
Slovenski Advance Capital Partners ulazi u hrvatski Solvis
LJUBLJANA – Specijalni investicijski fond Advance Capital Partners i Stjepan Talan postigli su dogovor o strateškom partnerstvu u Solvisu, najvećem hrvatskom proizvođaču solarnih panela i integriranih fotonaponskih rješenja.
Bez pretjeranih oscilacija na naftnim tržištima
NAFTNO TRŽIŠTE
Bez pretjeranih oscilacija na naftnim tržištima
LONDON - Cijene nafte u utorak su se neznatno promijenile na međunarodnim tržištima jer je OPEC zadržao svoje prognoze svjetske naftne potražnje za naftom, a investitori čekaju na podatke o američkoj inflaciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE