GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dodik na mala vrata ušao u energetski sektor Crne Gore

Dodik na mala vrata ušao u energetski sektor Crne Gore
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.03.2024 / 11:24
Autor: SEEbiz
PODGORICA - EPCG Solar gradnja potpisala je jučer ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji s tvrtkom Kaldera iz Laktaša, čime je i službeno omogućen ulazak kapitala i udjela Milorada Dodika, koji je poznat kao vlasnik u sjeni ove banjalučke energetske tvrtke.

Osim što je Milorad Dodik pod zapadnim sankcijama, uz GP Krajina, na tom popisu je i tvrtka Kaldera, zbog korupcije i malverzacija.

Kaldera je osnovana u travnju 1994. godine kao proizvodno-uslužna tvrtka u sektoru energetike i telekomunikacija. Glavna djelatnost Kaldere dva i pol desetljeća bila je proizvodnja uređaja za distribuciju i kontrolu električne energije. Ova firma je bila favorit mnogih tendera i godinama je važila za jednu od najboljih u Srpskoj.

No, kako pišu domaći mediji, razlog zašto su pokupili sve moguće tendere leži u papirnato bliskom odnosu vlasnika ove tvrtke Milenka Čičića zvanog Mićo Kalder i Milorada Dodika.

Javna je tajna da Dodika s Čičićem veže dugogodišnje prijateljstvo i poslovna suradnja. Čičić je inače vlasnik Dodikovog omiljenog hotela Kaldera u Aleksandrovcu, gdje je prvi čovjek SNSD-a često primao strane delegacije, ali i održavao sastanke s najužim stranačkim vrhom.

Čičić je i jedan od najvećih dioničara Krajina City Company, firme koja je izgradila desetke zgrada u Banjoj Luci. Čičić je prije nekoliko godina izgradio poslovnu zgradu u naselju Borik, koju je zatim prodao Vladi Srpske, koja ju je kupila za novoformirani Privredni sud Republike Srpske. Kompanija Kaldera dobila je milijunske poslove od Vlade Srpske i milijunske kredite Investiciono-razvojne banke RS. Ova firma je i suvlasnik GP Krajine, firme koja bilježi nevjerojatne poslovne rezultate.

Zanimljiva je malverzacija o kojoj su pisali bosanskohercegovački mediji: Republika Srpska je prije 14 godina prodala Hidroelektrane Bistrica tvrtki Kaldera za 6,8 milijuna KM, a prije tri godine ih otkupila za oko 20 milijuna maraka!

Zbog ovih i sličnih koruptivnih radnji Kaldera, ali i druga Čičićeva tvrtka GP Krajina, nalaze se na američkoj crnoj listi.

No, činjenica da su na crnoj listi SAD-a zbog korupcije nije spriječila EPCG Solar gradnju i menadžment te tvrtke da jučer potpišu ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji s Kalderom.

Štoviše, EPCG Solar gradnja je u jučerašnjem saopćenju dostavljenom medijima izrazila veliko zadovoljstvo što je potpisala ugovor o saradnji sa jednom ovako "RENOMIRANOM" kompanijom.

– Znajući sve ovo, možemo samo konstatirati da je ovaj potpisani ugovor rezultat predanog rada cijele uprave Solarne gradnje i svih zaposlenika te da, kao što smo već rekli, grabimo velikim koracima da budemo lideri u oblasti solarne energije iu regionu - naveli su, između ostalog, iz EPCG Solarne gradnje.

Tagovi: DODIK, EPCG, EPCG SOLAR, kaldera, SOLARI, OIE
PROČITAJ I OVO
Bez pretjeranih oscilacija na naftnim tržištima
NAFTNO TRŽIŠTE
Bez pretjeranih oscilacija na naftnim tržištima
LONDON - Cijene nafte u utorak su se neznatno promijenile na međunarodnim tržištima jer je OPEC zadržao svoje prognoze svjetske naftne potražnje za naftom, a investitori čekaju na podatke o američkoj inflaciji.
BiH prijete gubici od 250 milijuna eura zbog proizvodnje struje iz ugljena
GUBICI
BiH prijete gubici od 250 milijuna eura zbog proizvodnje struje iz ugljena
SARAJEVO - Kompanije iz BiH mogle bi godišnje gubiti više od 250 milijuna eura ukoliko se ta zemlja ne priključi sustavu plaćanju prekograničnog poreza na izvoz ugljika (CBAM) kojega je uvela Europska unija kako bi potaknula nečlanice da prestanu proizvoditi električnu energiju iz fosilnih goriva.
Pušten u pogon MOL-ov kompleks poliola vrijedan 1,3 milijarde eura
INVESTICIJE
Pušten u pogon MOL-ov kompleks poliola vrijedan 1,3 milijarde eura
TISZAUJVAROS - U utorak je otvoren MOL-ov kompleks poliola vrijedan 1,3 milijarde eura u Tiszaújvárosu, kapaciteta oko 200.000 tona poliola godišnje.
Unatoč nizu zapadnih sankcija: ruski prihodi od nafte i plina rastu
ENERGENTI
Unatoč nizu zapadnih sankcija: ruski prihodi od nafte i plina rastu
MOSKVA - Prihodi od energenata zabilježili su veliki rast u prva četiri mjeseca ove godine, ponajviše zbog rasta cijena nafte, objavilo je Ministarstvo financija Rusije.
Cijene nafte oko 83 dolara, u fokusu podaci o inflaciji
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte oko 83 dolara, u fokusu podaci o inflaciji
LONDON - Cijene nafte ojačale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, nakon što su u prethodnom trgovinskom danu izgubile oko jednog dolara, zbog naznaka da će se u SAD vjerojatno dulje zadržati visoke kamatne stope.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE