GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte stabilizirale se na 88 dolara

Cijene nafte stabilizirale se na 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2024 / 17:24
Autor: SEEbiz
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se danas na međunarodnim tržištima na 88 dolara u očekivanju smjernica američke središnje banke o troškovima zaduživanja koji bi mogli zakočiti potražnju za naftom.

Na londonskom je tržištu cijena barela s rokom isporuke u lipnju bila niža za 35 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 88.057 dolara.

Jučer je zaključio trgovinu u minusu 1.10 dolara. Aktivnije se danas trgovalo barelom s rokom isporuke u srpnju, po 49 centi nižoj cijeni, od 86.71 dolar. Jučer je pojeftinio jedan dolar. Na američkom tržištu barel je danas pojeftinio 49 centi, na 82.22 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 1.22 dolara.

Raspoloženje na tržištima odredila su jučer nagađanja da bi američka središnja banka zbog naznaka tvrdokorne inflacije mogla odgoditi snižavanje kamatnih stopa do jeseni. Neki trgovci uključili su čak u cijene procjene da bi ih mogli podići u ovoj i idućoj godini za četvrtinu postotnog boda.

Viši troškovi zaduživanja kroz dulje vremensko razdoblje koče gospodarsku aktivnost, što znači i slabiju potražnju za naftom. "Predstojeća sjednica Feda otvara i neke kratkoročne dvojbe", rekao je Yeap Jun Rong iz IG-a, dodajući da bi dolar mogao dodatno ojačati, a potražnja za naftom oslabiti ako američka središnja banka kroz dulje razdoblje zadrži kamatne stope na povišenoj razini.

Viši troškovi zaduživanja kroz dulje razdoblje koče gospodarsku aktivnosti, što znači slabiju potražnju za energentima. Jači dolar nagriza istodobno kupovnu moć kupaca s drugim valutama.

Raspoloženje je prigušila zabrinutost za potražnju, napisali su u bilješci analtičari ANZ-a, napominjući da je razlika u cijenama dizela i lož ulja u odnosu na cijenu nafte pala na najnižu razinu u nekoliko mjeseci.

Uteg cijenama bila je i procjena američke vlade da je proizvodnja u veljači porasla za gotovo milijun barela dnevno, na 13.5 milijuna barela dnevno. Izvoz je pak uvećan za pola milijuna barela dnevno, na 4.66 milijuna barela dnevno. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak pojeftinio 48 centi, na 88,72 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
PLIN
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
LJUBLJANA - Geoplin kupuje plin temeljem ugovora s alžirskim Sonatrachom i temeljem kratkoročnih ugovora za kupnju na likvidnim tržištima u EU.
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
LONDON - Cijene nafte na početku novog tjedna bilježe pad prije svega zbog neizvjesnoti oko situacije u Iranu.
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
NAFTA
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
MOSKVA - Rusija je u travnju 12. mjesec zaredom bila najveći opskrbljivač Kine sirovom naftom, pri čemu je obujam isporuka porastao za 30 posto u odnosu na travanj prošle godine, pokazuju danas objavljeni podaci kineske glavne carinske uprave.
I u Sloveniji jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
I u Sloveniji jeftinije gorivo
LJUBLJANA - Uz nepromijenjene trošarine, u utorak će se smanjiti regulirane cijene motornih goriva. Litra bezolovnog motornog benzina pojeftinit će za 4,6 centi na 1,495 eura, a litra dizela za 2,2 centa na 1,462 eura. Snizit će se i cijena lož ulja, i to za 2,4 centa na 1,103 eura po litri.
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
OPASNO
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
BEČ - Prošle je godine 31 država prijavila 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala, objavila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) na početku konferencije o nuklearnoj sigurnosti u Beču.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE