GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte stabilizirale se na 88 dolara

Cijene nafte stabilizirale se na 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2024 / 17:24
Autor: SEEbiz
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se danas na međunarodnim tržištima na 88 dolara u očekivanju smjernica američke središnje banke o troškovima zaduživanja koji bi mogli zakočiti potražnju za naftom.

Na londonskom je tržištu cijena barela s rokom isporuke u lipnju bila niža za 35 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 88.057 dolara.

Jučer je zaključio trgovinu u minusu 1.10 dolara. Aktivnije se danas trgovalo barelom s rokom isporuke u srpnju, po 49 centi nižoj cijeni, od 86.71 dolar. Jučer je pojeftinio jedan dolar. Na američkom tržištu barel je danas pojeftinio 49 centi, na 82.22 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 1.22 dolara.

Raspoloženje na tržištima odredila su jučer nagađanja da bi američka središnja banka zbog naznaka tvrdokorne inflacije mogla odgoditi snižavanje kamatnih stopa do jeseni. Neki trgovci uključili su čak u cijene procjene da bi ih mogli podići u ovoj i idućoj godini za četvrtinu postotnog boda.

Viši troškovi zaduživanja kroz dulje vremensko razdoblje koče gospodarsku aktivnost, što znači i slabiju potražnju za naftom. "Predstojeća sjednica Feda otvara i neke kratkoročne dvojbe", rekao je Yeap Jun Rong iz IG-a, dodajući da bi dolar mogao dodatno ojačati, a potražnja za naftom oslabiti ako američka središnja banka kroz dulje razdoblje zadrži kamatne stope na povišenoj razini.

Viši troškovi zaduživanja kroz dulje razdoblje koče gospodarsku aktivnosti, što znači slabiju potražnju za energentima. Jači dolar nagriza istodobno kupovnu moć kupaca s drugim valutama.

Raspoloženje je prigušila zabrinutost za potražnju, napisali su u bilješci analtičari ANZ-a, napominjući da je razlika u cijenama dizela i lož ulja u odnosu na cijenu nafte pala na najnižu razinu u nekoliko mjeseci.

Uteg cijenama bila je i procjena američke vlade da je proizvodnja u veljači porasla za gotovo milijun barela dnevno, na 13.5 milijuna barela dnevno. Izvoz je pak uvećan za pola milijuna barela dnevno, na 4.66 milijuna barela dnevno. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak pojeftinio 48 centi, na 88,72 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte oslabile na kraju tjedna
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte oslabile na kraju tjedna
LONDON - Cijene nafte oslabile su se u petak na međunarodnim tržištima, no na tjednoj razini bilježe rast po prvi put nakon tri tjedna pada, jer tržišni sudionici očekuju rast potražnje najvećih svjetskih gospodarstava.
Plenković: HEP ostaje u rukama države
PORUKE
Plenković: HEP ostaje u rukama države
ZAGREB - Budući premijer Andrej Plenković danas je potvrdno odgovorio na pitanje Sandre Benčić (Možemo) može li jamčiti da će HEP i ostale tvrtke od posebnog interesa države, koje su dio energetskog sustava, ostati u državnom vlasništvu do kraja mandata.
Turska pomaže Rusiji u zaobilaženju sankcija i prodaji nafte u EU
RUPA U SANKCIJAMA
Turska pomaže Rusiji u zaobilaženju sankcija i prodaji nafte u EU
ANKARA - Američki list Politico piše da Turska rusku naftu maskira kao vlastitu i izvozi je u Europsku uniju, donoseći Rusiji milijarde profita, koristeći rupu u sankcijama.
IEA upozorava na opasnost od nestašice esencijalnih energetskih minerala
UPOZORENJE
IEA upozorava na opasnost od nestašice esencijalnih energetskih minerala
LONDON - Cijene minerala bitnih za zelenu tranziciju pale su na razine prije Covida-19 jer ponuda sustiže i premašuje potražnju.
Đedović Handanović: U rafineriju nafte u Smederevu biće uloženo 2,4 milijarde evra
INVESTICIJE
Đedović Handanović: U rafineriju nafte u Smederevu biće uloženo 2,4 milijarde evra
BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da će u novu rafinerija nafte u Smederevu, prema sporazumu između Vlade Srbije i China Energy International Group, biti uloženo blizu 2,4 milijarde evra, te da će biti izgrađena uz poštovanje najviših ekoloških standarda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE