GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte porasle iznad 84 dolara

Cijene nafte porasle iznad 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.05.2024 / 17:08
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 84 dolara budući da su smanjene zalihe u SAD-u i poboljšani kineski uvoz raspršili strahovanja od posustajanja potražnje u dva vodeća svjetska potrošača.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 57 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 84,15 dolara. U gotovo istom iznosu barel je poskupio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 79,55 dolara.

Trgovce je u četvrtak ohrabrio pad zaliha nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za 1,4 milijuna barela, prema izvješću ministarstva energetike, objavljenom u srijedu. Analitičari su očekivali skromniji pad, za 1,1 milijun barela.

Ministarstvo objašnjava pad zaliha nafte pojačanom rafinerijskom preradom, za 307.000 barela dnevno.

Podaci su raspršili strahovanja od posustajanja potražnje u najvećem svjetskom potrošaču nakon što je izvješće udruge proizvođača API, prema navodima izvora, bilo pokazalo blagi rast zaliha, za nekih 500 tisuća barela.

Ulagače je oraspoložila i Kina nakon što su carinski podaci za travanj pokazali za 5,45 posto veći uvoz nafte nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. Kineski kupci uvezli su u travnju 44,72 milijuna tona nafte, što odgovara 10,88 milijuna barela dnevno.

"Tržišta nafte ohrabrilo je izrazitije smanjenje zaliha u SAD-u no što se očekivalo, a dodatni su im poticaj bili poboljšani podaci iz kineske trgovinske bilance", zaključila je neovisna analitičarka Tina Teng.

Zbog praznika u Austriji gdje joj je sjedište Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) nije objavila koliko je u srijedu stajao barel košarice nafte njezinih članica. U utorak cijena mu je iznosila 83,6 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
I u Sloveniji jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
I u Sloveniji jeftinije gorivo
LJUBLJANA - Uz nepromijenjene trošarine, u utorak će se smanjiti regulirane cijene motornih goriva. Litra bezolovnog motornog benzina pojeftinit će za 4,6 centi na 1,495 eura, a litra dizela za 2,2 centa na 1,462 eura. Snizit će se i cijena lož ulja, i to za 2,4 centa na 1,103 eura po litri.
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
OPASNO
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
BEČ - Prošle je godine 31 država prijavila 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala, objavila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) na početku konferencije o nuklearnoj sigurnosti u Beču.
Od utorka jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
Od utorka jeftinije gorivo
ZAGREB - Od idućeg tjedna ponovno bismo se trebali voziti jeftinije.
Chevron planira odustati od vađenja nafte u Sjevernom moru
PLANOVI
Chevron planira odustati od vađenja nafte u Sjevernom moru
NEW YORK - Američki naftni div Chevron planira prestati crpiti naftu u Sjevernom moru. U tom svjetlu, među ostalim, najavljuje prodaju svog vlasničkog udjela u najvećem naftnom polju u britanskom dijelu mora koje se nalazi u blizini Shetlandskog otočja.
Slovenija je jedna od pet članica EU-a koje od kolovoza 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto
PLIN
Slovenija je jedna od pet članica EU-a koje od kolovoza 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto
LJUBLJANA - Slovenija se i dalje oslanja na ruski plin koji se uvozi preko Austrije. Osim toga, jedna je od samo pet članica koje od kolovoza 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto, kako je dogovoreno na razini EU.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE