GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte iznad 82 dolara

Cijene nafte iznad 82 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.02.2024 / 16:49
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad 82 dolara, balansirajući između straha od širenja sukoba na Bliskom istoku i bojazni da bi visoke kamatne stope mogle ozbiljnije naškoditi gospodarstvu i potražnji za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 46 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 82,46 dolara. U gotovo istom iznosu barel je poskupio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 77,44 dolara.

Trgovci prate pregovore o obustavi sukoba izraelskih oružanih snaga i palestinskog Hamasa u palestinskom Pojasu Gaze.

Očekuje se da će se dužnosnici SAD-a, Egipta, Izraela i Katara tokom dana sastati u Kairu kako bi iznova razmotrili opcije za primirje. Izrael je najavio ofenzivu na jugu Pojasa Gaze, uz granicu s Egiptom, gdje se već od izraelskih napada sklonilo više od milijun Palestinaca.

Izrael želi evakuirati palestinske izbjeglice, ali Egipat odbacuje taj prijedlog, što je pojačalo rizik širenja sukoba na zemlje u regiji.

Već od studenog jemenski pokret Ansar Allah napada u Crvenom moru brodove povezane s Izraelom, tražeći obustavu izraelskih vojnih operacija u Gazi i dostavu pomoći Palestincima. Nakon odgovora SAD-a i Britanije uvrstili su na popis i britanske i američke brodove.

Trgovce su u utorak ipak više zabrinule izjave dužnosnika američke središnje banke koje su ′probušile′ tržišne špekulacije da bi ih mogli sniziti već u idućih nekoliko mjeseci.

Američki potrošači procjenjuju da će potrošačke cijene i za godinu dana i za pet godina rasti snažnije od ciljanih dva posto, pokazala je anketa koju je u siječnju proveo njujorški ogranak središnje banke.

Ako Fed zbog straha od inflacije odgodi smanjenje kamatnih stopa, to bi moglo naškoditi gospodarskom rastu i potražnji za naftom.

Izvješće ministarstva trgovine pokazalo je u utorak da su cijene u veljači na godišnjoj razini porasle blaže nego u siječnju. Na mjesečnoj razini njihov je rast blago ubrzao.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u ponedjeljak cijena barela košarice nafte njezinih članica bila gotovo nepromijenjena i iznosila je 81,43 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
OPEC+ produžio smanjenje zajedničke proizvodnje sirove nafte do 2025.
ODLUKE
OPEC+ produžio smanjenje zajedničke proizvodnje sirove nafte do 2025.
LONDON - Utjecajna Organizacija zemalja izvoznica nafte i njezini saveznici, zajednički poznati kao OPEC+, u nedjelju su se složili produžiti službena smanjenja proizvodnje sirove nafte do 2025. godine.
EPS: Ostvaren dobar finansijski rezultat, predstoje mnogi izazovi
SKUPŠTINA
EPS: Ostvaren dobar finansijski rezultat, predstoje mnogi izazovi
BEOGRAD - Skupština Akcionarskog društva Elektroprivreda Srbije (A.D. EPS) usvojila je Izveštaj o realizaciji trogodišnjeg plana poslovanja za prvi kvartal 2024. godine, prema kojem je dobit kompanije 28,3 milijarde dinara, što je duplo više u odnosu na plan, saopštila je danas ta kompanija.
Analitičar: Međimurje plin imat će izazovan posao u Zagrebu
PLINSKE IGRE
Analitičar: Međimurje plin imat će izazovan posao u Zagrebu
ZAGREB - Zagrepčanima bi prirodni plin ubuduće trebao biti jeftiniji, ne samo zbog niže cijene koju je na natječaju ponudio Međimurje plin.
Rosneft: Solidan rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
RAST
Rosneft: Solidan rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
MOSKVA - Rosneft je povećao prihod i dobit u prvom tromjesečju budući da su više cijene na međunarodnim tržištima nadoknadile smanjenu proizvodnju.
Tomašević: Svim pravnim sredstvima ćemo se boriti protiv odluke HERA-e
JASNA PORUKA
Tomašević: Svim pravnim sredstvima ćemo se boriti protiv odluke HERA-e
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević ponovio je u petak da će se svim pravnim sredstvima boriti protiv odluke Hrvatske regulatorne agencije (HERA) da temeljem javnog natječaja Grad Zagreb plinom opskrbljuje Međimurje-plin.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE