GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene blizu 80 dolara, u fokusu kineska potražnja i opskrba iz Rusije

Cijene blizu 80 dolara, u fokusu kineska potražnja i opskrba iz Rusije
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2022 / 17:55
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u srijedu blizu razine od 80 dolara, poduprte nadom da će izmijenjene mjere suzbijanja covida u Kini poduprijeti potražnju i zabrinutošću za opskrbu iz Rusije zbog zastoja tankera u Bosporu.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 57 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 79,92 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 35 centi višoj cijeni, od 74,60 dolara.

U fokusu tržišta bio je danas zastoj tankera u Bosporu.

Najmanje 20 tankera s naftom čeka u turskim vodama prijelaz iz Crnog mora u Mediteran dok njihovi operateri pokušavaju u što kraćem roku ispoštovati nove turske propise o osiguranju, uvedene prije no što je G7 ograničio cijenu ruske nafte, rekli su u utorak izvori u industriji.

G7 je osiguravateljima i prijevoznicima zaprijetio sankcijama budu li prevozili rusku naftu skuplju od 60 dolara.

Rusija razmatra odgovor na cjenovni limit, uključujući i zabranu prodaje nafte nekim zemljama i utvrđivanje maksimalnog popusta, izvijestio je ruski poslovni list Vedomosti.

Novinska agencija RIA citira pak potpredsjednika ruske vlade da Moskvu brine gomilanje tankera u Bosporskom tjesnacu.

"Ako je povjerenje u neprekinutu opskrbu ruskom naftom odigralo ikakvu ulogu u padu cijena u posljednje vrijeme, vjerojatno je počivalo na zabludi. To najbolje pokazuje zastoj tankera u turskim vodama", rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Potporu cijenama pružila je i kineska najava opsežnijih izmjena mjera suzbijanja covida od početka pandemije, budući da bi mogla potaknuti potražnju.

Snažniju potražnju signalizira i pak zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za oko 6,4 milijuna barela, prema tržišnim izvorima koji su imali uvid u izvješće Američkog instituta za naftu (API), objavljeno u utorak.

Vlada će objaviti službeno izvješće o zalihama tokom dana.

Značajniji rast zakočilo je pak upozorenje velikih američkih banaka o vjerojatnoj recesiji u idućoj godini, napominje Reuters.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je danas objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u utorak pojeftinio 3,39 dolara, na 79,77 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte porasle prema 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 83 dolara
NEW YORK - Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema 83 dolara budući da je najava Rusije o smanjivanju opskrbe prevagnula nad signalima američke središnje banke da bi mogla podići troškove zaduživanja ako inflacija ne popusti.
Dioničari Petrola odobrili dividendu od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničari Petrola odobrili dividendu od 1,80 eura
LJUBLJANA - Dioničari Petrola danas su na skupštini u Ljubljani potvrdili prijedlog uprave društva da se od 74,2 milijuna eura bilančne dobiti 74 milijuna eura namijeni za isplatu dividendi, odnosno 1,80 eura bruto po dionici.
Europska komisija poslala drugu opomenu Hrvatskoj zbog direktive o obnovljivoj energiji
OIE
Europska komisija poslala drugu opomenu Hrvatskoj zbog direktive o obnovljivoj energiji
BRUXELLES - Europska komisija uputila je u četvrtak dodatno obrazloženo mišljenje Hrvatskoj jer nije u potpunosti prenijela u svoje zakonodavstvo pravila EU-a o promicanju korištenja energije iz obnovljivih izvora.
EPS oglasio tender za izgradnju brane i retenzije Kruševica
TENDER
EPS oglasio tender za izgradnju brane i retenzije Kruševica
BEOGRAD - Elektroprivreda Srbije (EPS) raspisala je tender za izgradnju brane i retenzije „Kruševica“ u istoimenom selu u opštni Lazarevac. Ovi objekti će se graditi kako bi se zaštitila planirana eksploataciona polja uglja od budućih plavljenja.
Zaposlenici Petrola pitaju Vladu: Sprema li se prodaja kompanije?
NEZADOVOLJSTVO
Zaposlenici Petrola pitaju Vladu: Sprema li se prodaja kompanije?
LJUBLJANA - Predstavnici zaposlenika Petrola poručuju da ograničene marže naftnih derivata ne pokrivaju ni troškove poslovanja, a država si priuštila sve veće namete i poreze. Ako se tako nastavi, prema njihovoj procjeni, bit će ugrožena radna mjesta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE