SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTICANJE ULAGANJA
 
Emirati omogućuju strancima da preuzmu njihove kompanije i nude vize za cijelu obitelj
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 21.05.2018. - 18:57:16
DUBAI - Ujedinjeni Arapski Emirati žele privući ulagače kako bi potaknuli posustali gospodarski rast, najavljujući da će strancima dozvoliti 100 posto vlasništva nad kompanijama i olakšice u viznom režimu.

Odluku je u nedjelju donio vladin kabinet a trebala bi privući "međunarodna ulaganja i iznimne talente", prema riječima vladara Dubaija šeika Mohammeda bin Rasheda Al-Maktouma.

Stranim će ulagačima ubuduće biti omogućeno 100-postotno vlasništvo nad kompanijama a paket mjera uključivat će i 10-godišnje dozvole boravka za njih i njihove obitelji, navodi se u priopćenju vlade koju je objavila tiskovna agencija WAM.

Iako je UAE najraznovrsnije i najotvorenije gospodarstvo Bliskog istoka, strancima je do sada bilo dozvoljeno tek 49-postotno vlasništvo nad kompanijama, uz izuzetak onih osnovanih u posebnim zonama slobodne trgovine.

Vlada će također pokušati 10-godišnjim dozvolama boravka privući stručnjake na području medicine, znanosti, istraživanja i tehničkih znanosti.

Kao i u drugim naftom bogatim članicama Vijeća za suradnju arapskih zemalja u Zaljevu (Perzijskom), stranci zaposleni u UAE moraju imati dozvolu boravka koju pribavlja sponzor, obično poslodavac.

Mjere će stupiti na snagu do kraja godine, navodi se u priopćenju.

Nove mjere usvojene su u kontekstu naznaka usporavanja gospodarstva zbog nižih cijena nafte, uz dodatni pritisak stvoren posustajanjem vitalnih sektora nekretnina i turizma.

Prema procjeni Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), gospodarski rast UAE prošle je godine usporio na samo 1,3 posto, s 3,0 posto u 2016.

U londonskoj savjetodavnoj tvrtki Capital Economics smatraju da je gospodarstvo te zemlje u prošloj godini poraslo samo 0,5 posto. Pritom su aktivnosti u Abu Dhabiju, najvećem od sedam emirata koje čine UAE i najbogatijem naftom, pale u trećem i četvrtom tromjesečju prošle godine za 1,3 odnosno 1,1 posto.

U Dubaiju su prodaja i najam nekretnina u 2017. usporili pet do 10 posto u 2017. godini. Trend sporijeg rasta očekuje se i u 2019. godini da bi 2020. uslijedio oporavak, koji će se poklopiti s održavanjem Svjetskog sajma Expo.

UAE je vodi u arapskom svijetu po visini izravnih stranih ulaganja i u prošloj je godini privukla 11 milijardi dolara, 22 posto više nego u 2016 prema podacima Međunarodnog instituta za financije (IIF).