DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
SLABO
 
Ekonomski rast u eurozoni najslabiji u dvije godine
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 24.10.2018. - 14:05:36
FRANKFURT - Gospodarske aktivnosti u eurozoni porasle su u listopadu najsporijim tempom u više od dvije godine a očekivanja kompanija signaliziraju da bi se trend usporavanja mogao nastaviti i u idućim mjesecima, izvijestila je u srijedu londonska tvrtka Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone pao je u listopadu na 52,7 bodova, što je njegova najniža vrijednost od rujna 2016. godine, procijenili su u londonskoj tvrtki za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka. U rujnu PMI je iznosio 54,1 bod.

"Usporavanje (aktivnosti) predvodi pad izvoza, koji pak brojni ispitanici u sklopu istraživanja povezuju s trgovinskim ratovima i carinama", naglašava glavni ekonomist Markita Chris Williamson. Trgovinske su napetosti po svemu sudeći prigušile raspoloženje u globalnom gospodarstvu, pojačavši nesklonost riziku, dodaje Williamson.

Priljev novih izvoznih narudžbi robe smanjen je prvi puta od lipnja 2013. godine, pokazuje Markitovo izvješće. Industrija je u ovom mjesecu zabilježila najslabiji rast aktivnosti od kraja 2014. godine a novost je posustajanje uslužnog sektora s najslabijim tempom rasta aktivnosti u dvije godine.

Osjetno slabiji tempo rasta pratilo je i daljnje pogoršanje poslovne klime. "Očekivanja kompanija o poslovnom rastu u predstojećem razdoblju kliznula su ujedno na najnižu razinu u gotovo četiri godine, odnosno na najnižu razinu u gotovo šest godina kada je u pitanju industrija, nagovješćujući da će se trend usporavanja nastaviti", konstatiraju u Markitu.

"Istraživanje će biti neugodna lektira za Europsku središnju banku (ECB)", upozorava Williamson. "Iako su pokazatelji kretanja cijena u istraživanju i dalje povišeni i blizu najviših razina u sedam godina, osnovni je PMI pao na razinu koja bi na osnovi podataka iz duljeg vremenskog niza upućivala na ublažavanje monetarne politike kako bi se spriječilo dodatno slabljenje gospodarskog rasta", ističe on.