GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U zadnjem lanjskom kvartalu očekuje se rast BDP-a od čak 3,8 posto

U zadnjem lanjskom kvartalu očekuje se rast BDP-a od čak 3,8 posto
PROCJENE HNB-a
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.02.2024 / 10:12
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Model brze procjene HNB-a pokazuje da bi na kvartalnoj razini BDP mogao rasti 1 posto, a u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje čak 3,8 posto.

Ako to potvrdi i službena statistika, stopa rasta u posljednja tri mjeseca 2023. bit će “najbrža” od trećeg kvartala 2022. godine (5,5 posto), a prosječan rast u 2023. iznosio bi 2,7 posto.

Osim toga, po brzini rasta Hrvatska bi se našla na vrhu ljestvice zemalja EU. Eurostat je već objavio podatke za 23 zemlje, a oni pokazuju da je na godišnjoj razini prosječan rast u EU iznosio 0,3 posto, a u eurozoni 0,1 posto. Pritom je osam zemalja zabilježilo pad BDP-a, a najveći Irska, od 4,8 posto, i Estonija, od 3 posto.

Te dvije zemlje ujedno su u recesiji, tehničke uvjete za nju ispunile su još Finska i Velika Britanija, a veći broj zemalja već je dulje vrijeme u teškoćama, prije svega Njemačka, čiji je BDP i u zadnjem kvartalu pao 0,2 posto. S druge strane, rast predvodi susjedna Slovenija s 2,6 posto, a slijede Cipar (2,4 posto), Portugal (2,2 posto) i Španjolska (2 posto).

Slabija potrošnja stanovništva uslijed pada životnog standarda u razdoblju inflacije predstavlja veliku prepreku za oporavak u mnogim zemljama. No, rast u Hrvatskoj upravo predvode kućanstva raspoložena za potrošnju, ali i zamah građevinarstva, zahvaljujući novcu iz europskih fondova.

U HNB-u navode da je u četvrtom tromjesečju nastavljen “relativno snažan rast realnog prometa od trgovine na malo, podržan pozitivnim kretanjima na tržištu rada i slabljenjem inflacije, što je povoljno djelovalo na kretanje realnoga raspoloživog dohotka kućanstava i potrošački optimizam”.

Također, nastavljen je rast zaposlenosti i plaća, osobito u građevinskom sektoru, a prosječni indeks obujma građevinskih radova u listopadu i studenome nadmašio je za 10 posto razinu ostvarenu u istom razdoblju prethodne godine.

Tagovi: hnb, rast, bdp, INFLACIJA, POTROŠNJA, STANDARD
PROČITAJ I OVO
Bloomberg: Bež knjiga Federalnih rezervi pokazuje skroman rast američke ekonomije
SKROMNO
Bloomberg: Bež knjiga Federalnih rezervi pokazuje skroman rast američke ekonomije
WASHINGTON - Američko gospodarstvo raste skromnim tempom u većini regija u Americi od početka travnja, objavila je danas Federalna rezerva (Fed) u svom istraživanju u biltenu "Bež knjiga".
Građevinarstvo i uslužne djelatnosti najveći generatori hrvatskog rasta
RAST
Građevinarstvo i uslužne djelatnosti najveći generatori hrvatskog rasta
ANALIZA - Hrvatska je i na početku 2024. nastavila bilježiti solidne stope rasta, među najvišima u EU.
Plaće u Njemačkoj porasle najviše od 2008.
ZARADE
Plaće u Njemačkoj porasle najviše od 2008.
BERLIN - Bruto plaće zaposlenih u Njemačkoj značajno su porasle u prvom kvartalu ove godine. Statističari skok plaća objašnjavaju velikim povećanjem kolektivnih ugovora i bonusima koje su radnici dobili zbog inflacije.
U svibnju je inflacija u Njemačkoj porasla prvi put u pola godine
CIJENE
U svibnju je inflacija u Njemačkoj porasla prvi put u pola godine
BERLIN - Godišnja stopa inflacije u Njemačkoj porasla je u svibnju prvi put u pola godine, ubrzavši za 0,2 postotna boda na 2,4 posto u odnosu na travanj, objavio je Savezni ured za statistiku. Povećanje je posljedica baznog učinka vezanog uz cijene javnog prijevoza.
Izvoz u 2023. pao za pet posto, uvoz za 5,4 posto
ROBNA RAZMJENA
Izvoz u 2023. pao za pet posto, uvoz za 5,4 posto
ZAGREB - Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u 2023. godini iznosila je 22,9 milijarde eura, oko milijardu eura ili pet posto manje nego godinu dana prije, dok je uvoz pao za 5,4 posto ili oko dvije milijarde, na 39,6 milijardi eura, pokazuju konačni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE