GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Hrvatskoj će za sedam godina živjeti gotovo 500.000 stranih radnika

U Hrvatskoj će za sedam godina živjeti gotovo 500.000 stranih radnika
STRANCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.01.2024 / 12:51
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Jesmo li izgubili bitku za povećanje nataliteta? Na to pitanje “U mreži Prvog” HRT-a odgovarali su demografkinja Sanja Klempić Bogadi, državna tajnica Središnjega državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić i Marko Jurčić iz HUP-a. ZSanja Klempić Bogadi demantirala je navode da smo zemlja s najvećim udjelom mlađeg staračkog stanovništva na svijetu te da smo prestigli i Japan.

– Japanci su i dalje u prosjeku najstariji narod na svijetu. Prema ‘medijalnoj’ starosti Japan je blizu 49 godina, a Hrvatska je prema Eurostatu premašila 45 godina i u vrhu smo Europe. A u Europi su od nas stariji Njemačka, Italija i još neke druge zemlje. No to je jedan od najvažnijih izazova za Hrvatsku, rekla j

Naglasila je da starijim osobama treba pristupiti heterogeno jer je starenje jedan od najvećih dosega civilizacije. No izazov je za zdravstveni i mirovinski sustav.

– U kontingentu starih bitni su nam oni stariji od 80 jer su oni među starijima važna grupa koja se povećava. U tom smislu treba ozbiljno poraditi na skrbi tih ljudi, naglasila je.

Željka Josić podsjetila je da je u javno savjetovanje puštena Strategija demografske revitalizacije te podsjetila da je Vlada radila i radi na poticajnom okruženju za mlade obitelji, ali i na cjelogodišnjem obrazovanju i pomoći za starije građane.

– Važan cilj Strategije je i mobilnost stanovništva i kvalitetna zdravstvena zaštita, rekla je.

– Što se tiče mobilnosti, usmjerili smo se na naše iseljenike, na generacije koje već imaju svoje potomstvo, ali isto tako i na radnu migraciju koja je sve aktivnija u RH, dodala je.

Prema projekcijama HUP-a, u Hrvatskoj će za sedam godina živjeti između 400.000 i 500.000 stranih radnika. Jesu li poslodavci krivi za određene demografske trendove zbog malih plaća i velikog broja ugovora, odgovorio je Marko Jurčić.

– Trenutno je u Hrvatskoj 150.00 stranih radnika, a do iduće godine bi ih moglo biti 200.000. To se ne može zaustaviti. To je povezano s gospodarstvima u razvoju. S tim se bore i druga eurposka gostovanja, osobito u sektorima građevine i turizma, rekao je.

No najveći je problem gubitak domaće radne snage te sve teži dolazak visokokvalificirane strane radne snage, to predstavlja rast i razvoj. I takvi ljudi nedostaju u svim sektorima u svim zemljama.

Na pitanje jesu li lošim demografskim podacima pridonijeli i poslodavci ugovorima na određeno, niskim plaćama i radnom nesigurnošću za mlade ljude koji planiraju imati djecu, Jurčić je odgovorio da “tvrtke pokazuju snažan rast plaća, ali da zbog poreznog klina i parafiskalnih nameta nisu konkurentne u odnosu na države EU-a”.

– Najbolja mjera demografske politike je politika kvalitetnog radnog mjesta. Omogućimo tvrtkama da rade slobodno i konkurentno da mogu zadržati ljude, naglasio je.

Tagovi: strani radnici, stranci, radnic, građevina, turizam
PROČITAJ I OVO
Slovenska industrijska proizvodnja pala u prvom kvartalu
PAD
Slovenska industrijska proizvodnja pala u prvom kvartalu
LJUBLJANA - Vrijednost industrijske proizvodnje u Sloveniji u prvom je tromjesečju bila 2,9 posto niža nego u istom razdoblju lani. Pritom je najveći pad, za više od trećine, zabilježen u opskrbi električnom energijom, plinom i parom. U tromjesečju su niži i međugodišnji prihodi od prodaje u industriji.
Britanska ekonomija izašla iz recesije s rastom od 0,6% u prvom kvartalu
RAST
Britanska ekonomija izašla iz recesije s rastom od 0,6% u prvom kvartalu
LONDON - Gospodarstvo Ujedinjenog Kraljevstva izašlo je iz recesije jer je bruto domaći proizvod porastao za 0,6% u prvom kvartalu, pokazali su službeni podaci u petak, nadmašivši očekivanja.
SAD nadmašio Kinu i postao glavni trgovinski partner Njemačke
PROMJENE
SAD nadmašio Kinu i postao glavni trgovinski partner Njemačke
BERLIN - Nakon što je Kina godinama bila glavni trgovinski partner Njemačke, SAD izgleda kao da tiho preuzima to prvo mjesto kako godina odmiče.
Hrvatska s velikim nedostatkom kvalificirane radne snage
TRŽIŠTE RADA
Hrvatska s velikim nedostatkom kvalificirane radne snage
ZAGREB - Nedostatak kvalificirane radne snage najveći je ograničavajući čimbenik proizvodnje u Hrvatskoj, a to će se nastaviti i idućih godina - analiza je HNB-a predstavljena u Hrvatskoj gospodarskoj komori.
Kineski uvoz skočio 8,4% u travnju, iznad očekivanja
SKOK
Kineski uvoz skočio 8,4% u travnju, iznad očekivanja
PEKING - Kineska carinska agencija objavila je u četvrtak podatke koji pokazuju da je izvoz porastao u skladu s očekivanjima u travnju, dok je uvoz porastao iznad predviđanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE