GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenski BDP po stanovniku samo devet posto ispod prosjeka EU

Slovenski BDP po stanovniku samo devet posto ispod prosjeka EU
NAPREDAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.03.2024 / 13:18
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika, izražen u standardima kupovne moći, kretao se od 36 posto ispod prosjeka EU do 140 posto iznad njega u Europi prošle godine.

Najmanji je bio u Bugarskoj, a najviši u Luksemburgu. U Sloveniji je bila nešto ispod prosjeka - iznosila je 91 posto prosjeka, što je jedan postotni bod više nego godinu prije.

Podaci pokazuju značajne razlike među članicama EU-a u BDP-u po glavi stanovnika, objavio je europski statistički ured Eurostat. Najveće razine među 27 promatranih zemalja ostvarile su 2023. godine Luksemburg i Irska, koje su premašile prosjek EU za 140 odnosno 112 posto.

Sa značajnim zaostatkom slijede Nizozemska (30 posto iznad prosjeka), Danska (28 posto iznad prosjeka), Austrija (23 posto iznad prosjeka), Švedska i Belgija (obje 17 posto iznad prosjeka) te Njemačka (15 posto iznad prosjeka).

Prema statističarima, visoke brojke u Luksemburgu posljedica su činjenice da je veliki broj stranaca zaposlen u zemlji i tako pridonosi njenom BDP-u, ali nisu njezini stanovnici i njihova se potrošnja bilježi u nacionalnim računima zemalja gdje imaju stalno prebivalište. Visoka razina BDP-a po glavi stanovnika u Irskoj, međutim, može se djelomično objasniti prisutnošću velikih multinacionalnih tvrtki za intelektualno vlasništvo.

S druge strane ljestvice najniži BDP po glavi stanovnika zabilježile su Bugarska (36 posto ispod prosjeka), Grčka (33 posto ispod prosjeka), Latvija (29 posto ispod prosjeka) i Slovačka (27 posto ispod prosjeka).

Slovenija je prošle godine poboljšala svoj položaj na ljestvici za jedan postotni bod u odnosu na prvu ocjenu i, kao i Češka, zaostala za prosjekom EU za devet posto.

Tagovi: slovenija, bdp, eurostat
PROČITAJ I OVO
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
TRŽIŠTE RADA
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
LJUBLJANA - U ožujku se ponovno povećao broj zaposlenih, dosegnuvši novi rekord. Na mjesečnoj razini porastao je za 0,3 posto, a na godišnjoj za 1,4 posto na 944.300.
Inflacija u EU stabilna u travnju
STABILNO
Inflacija u EU stabilna u travnju
BRUXELLES - Inflacija u Europskoj uniji u travnju se zadržala na razini iz prethodnog mjeseca, dok je Hrvatska, uz Rumunjsku i Belgiju, imala najveći rast potrošačkih cijena u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, izvijestio je u petak Eurostat.
Potvrđena prva procjena: Inflacija u travnju 3,7 posto
CIJENE
Potvrđena prva procjena: Inflacija u travnju 3,7 posto
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u travnju 3,7 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS), što je najniža stopa inflacije od rujna 2021. godine.
Vlada oslobađa hrvatske povratnike poreza na dohodak
PROGRAM DP-a
Vlada oslobađa hrvatske povratnike poreza na dohodak
ZAGREB - Ostvaruje se plan Domovinskog pokreta o poreznom rasterećenju hrvatskih iseljenika koji se planiraju vratiti u domovinu.
U Njemačkoj 2023. oko 295.000 novih stanova - deficit se produbljuje
STANOVI
U Njemačkoj 2023. oko 295.000 novih stanova - deficit se produbljuje
BERLIN - U Njemačkoj je prošle godine dovršeno oko 295.000 stanova. To znači da je bilo nešto manje novih stanova nego godinu dana ranije, doznaje u četvrtak dpa iz upućenih izvora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE