GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenska industrijska proizvodnja pala u prvom kvartalu

Slovenska industrijska proizvodnja pala u prvom kvartalu
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.05.2024 / 16:14
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Vrijednost industrijske proizvodnje u Sloveniji u prvom je tromjesečju bila 2,9 posto niža nego u istom razdoblju lani. Pritom je najveći pad, za više od trećine, zabilježen u opskrbi električnom energijom, plinom i parom. U tromjesečju su niži i međugodišnji prihodi od prodaje u industriji.

Kako je danas objavio Državni zavod za statistiku, proizvodnja u opskrbi električnom energijom, plinom i parom manja je za 34,5 posto u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine. U prerađivačkoj industriji bila je niža za 1,8 posto, au rudarstvu viša za 10,2 posto.

Proizvodnja je manja kod proizvoda za međufaznu potrošnju (za 4,8 posto) i proizvoda za investicije (za 3,2 posto), a veća kod proizvoda za opću potrošnju (za 0,3 posto).

Nominalni prihod od prodaje u industriji manji je za 2,7 posto u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine. U prerađivačkim djelatnostima niži je za 3,1 posto, a u rudarstvu za 33,7 posto.

Ukupna vrijednost zaliha u industrijskoj proizvodnji u prvom je tromjesečju veća za 1,6 posto na godišnjoj razini. U prerađivačkoj industriji veća je za 1,3 posto, au rudarstvu za 59,3 posto.

Samo u ožujku ukupna vrijednost industrijske proizvodnje bila je 5,9 posto manja nego u veljači. Najveći pad zabilježen je u rudarstvu (-15,2 posto), zatim u prerađivačkoj industriji (-3,5 posto) te u opskrbi električnom energijom, plinom i parom (-2,2 posto).

Vrijednost proizvodnje smanjena je na mjesečnoj razini za sve tri namjenske skupine proizvoda: investicijski proizvodi za 5,4 posto, proizvodi međufazne potrošnje za 5,1 posto i proizvodi široke potrošnje za 2,9 posto.

U odnosu na ožujak prošle godine vrijednost industrijske proizvodnje manja je za 6,9 posto. U opskrbi električnom energijom, plinom i parom manja je za 26,8 posto, u rudarstvu za 9,9 posto, au prerađivačkoj industriji za 6,1 posto.

Prihodi od prodaje u industriji manji su za 5,5 posto u odnosu na veljaču. Na inozemnom tržištu bila je manja za 6,1 posto, a na domaćem tržištu za 5,4 posto. Najviše je pao u rudarstvu, za 5,8 posto, au prerađivačkoj industriji manji je za 5,6 posto.

U usporedbi s lanjskim ožujkom, ukupni prihodi od prodaje u industriji manji su za 7,0 posto, pri čemu je inozemno tržište manje za 7,1 posto, a domaće tržište za 6,8 posto.

Ukupna vrijednost zaliha u industrijskoj proizvodnji bila je 0,9 posto viša nego u veljači i 0,8 posto više nego u ožujku prošle godine. Na mjesečnoj je razini u prerađivačkim djelatnostima veći za 1,0 posto, dok je u rudarstvu manji za 22,8 posto. Kod proizvoda za međufaznu potrošnju porasla je za 0,9 posto, kod investicijskih proizvoda za 0,7 posto, a kod proizvoda široke potrošnje za 0,4 posto.

Tagovi: industrija, slovenija, industrijska proizvodnja, energija
PROČITAJ I OVO
Vlada obećava veće plaće, kreditni rejting A i smanjenje javnog duga
PROGRAM
Vlada obećava veće plaće, kreditni rejting A i smanjenje javnog duga
ZAGREB - Danas je u ministarstvima izvršena primopredaja dužnosti te je vođenje ministarstva gospodarstva preuzeo novi ministar Ante Šušnjar iz Domovinskog pokreta.
Usluge i dalje glavni generator inflacije u Hrvatskoj
INFLACIJA
Usluge i dalje glavni generator inflacije u Hrvatskoj
ANALIZA - Državni zavod za statistiku u petak je objavio konačne podatke indeksa potrošačkih cijena za travanj. Uz rast za 0,7% u odnosu na ožujak, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 3,7%. Najskromniji je to porast na godišnjoj razini od rujna 2021.
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
TRŽIŠTE RADA
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
BERLIN - Nijemci su dugo bili na glasu kao marljivi, odgovorni, pouzdani i produktivni. Kako stvari s radnim moralom izgledaju danas? Jesu li Nijemci ljeniji nego ranije i to unatoč nedostatku stručne radne snage?
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura
ZADUŽENOST
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura

ANALIZA - Krajem siječnja 2024. godine javni dug Republike Hrvatske iznosio je u apsolutnim iznosima 46,9 milijardi eura što je 0,1 mlrd. ili 0,3% više u odnosu na siječanj 2023.

Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
SCENARIJI
Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
BERLIN - Njemačka bi pretrpjela veliku gospodarsku štetu ako napusti Europsku uniju, napisali su istraživači Njemačkog ekonomskog instituta (IW) u izvješću koje je objavila dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE