GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ruska ekonomija snažno porasla u trećem kvartalu

Ruska ekonomija snažno porasla u trećem kvartalu
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.11.2023 / 17:11
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Ruska ekonomija ubrzala je u trećem tromjesečju, oslonjeno na industrijsku proizvodnju, izvijestili su statistički ured i ministarstvo gospodarskog razvoja, istaknuvši i pojačanu potrošnju.

Ruski bruto domaći proizvod (BDP) porastao je od srpnja do rujna za 5.5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje tromjesečje, najsnažnije od kraja 2021. godine, izvijestio je statistički ured Rosstat.

Od travnja do lipnja uvećan je za 4.1 posto, a od siječnja do ožujka smanjio se za 1.8 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Rast je potaknut snažnom državnom potrošnjom, a analitičari ističu i veću industrijsku proizvodnju za rat protiv Ukrajine. Ti su faktori ublažili utjecaj zapadnih sankcija, koje ruske tvrtke, čini se, sve uspješnije zaobilaze, piše novinska agencija dpa.

Rusko ministarstvo ekonomskog razvoja blago je podiglo procjenu rasta aktivnosti od siječnja do rujna, s 2.8 na 2.9 posto, citira novinska agencija TASS izvješće službe ministarstva za odnose s javnošću, koja se poziva na zamjenicu ministra Polinu Krjučkovu.

Krajem listopada premijer Mihail Mišustin rekao je da je ruski BDP u prvih devet ovogodišnjih mjeseci porastao za 2.8 posto, pozivajući se na podatke ministarstva gospodarskog razvoja. Prema riječima premijera, proizvodnja industrijske robe porasla je od siječnja do rujna više od tri posto, a pokretačka snaga bila je prerađivačka industrija sa stopom rasta većom od sedam posto.

"Gospodarstvo podupire pojačana potrošačka aktivnost, koju osiguravaju fleksibilno domaće tržište rada i veća realna primanja stanovništva", izjavila je Krjučkova, po izvješću TASS-a. U listopadu je Međunarodni monetarni fond (MMF) prognozirao u redovnim jesenjim prognozama za svjetsko gospodarstvo da će ruski BDP ove godine porasti za 2.2 posto i za 1.1 posto u 2024.

Tagovi: rusija, ruska ekonomija
PROČITAJ I OVO
U Njemačkoj 2023. oko 295.000 novih stanova - deficit se produbljuje
STANOVI
U Njemačkoj 2023. oko 295.000 novih stanova - deficit se produbljuje
BERLIN - U Njemačkoj je prošle godine dovršeno oko 295.000 stanova. To znači da je bilo nešto manje novih stanova nego godinu dana ranije, doznaje u četvrtak dpa iz upućenih izvora.
Analitičari snizili prognoze rasta njemačkog BDP-a
SNIŽENE PROGNOZE
Analitičari snizili prognoze rasta njemačkog BDP-a
BERLIN - Vijeće ekonomskih savjetnika njemačke vlade osjetno je snizilo prognozu rasta njemačkog gospodarstva za ovu godinu te sada očekuje rast od mršavih 0.2 posto, dok su u jesenskim prognozama bili prognozirali za rast gospodarstva od 0.7 posto.
Njemačka zamrznula 3,9 milijardi eura ruske imovine
IMOVINA
Njemačka zamrznula 3,9 milijardi eura ruske imovine
BERLIN - Njemačko ministarstvo financija objavilo je da je u Njemačkoj zamrznuto 3,9 milijardi eura ruske imovine.
HNB: BDP bi u prvom tromjesečju mogao porasti 3,9 posto na godišnjoj razini
PROCJENE
HNB: BDP bi u prvom tromjesečju mogao porasti 3,9 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) procjenjuje da bi realni BDP u Hrvatskoj u prvom tromjesečju mogao porasti za jedan posto u odnosu na zadnje tromjesečje 2023. godine, dok bi na godišnjoj razini rast mogao iznositi 3,9 posto.
EK: Inflacija u eurozoni padat će brže od očekivanog
PAD
EK: Inflacija u eurozoni padat će brže od očekivanog
BRUXELLES - Inflacija u eurozoni padat će ove godine brže nego što se prethodno očekivalo, nakon što se činilo da je učinak poremećaja u trgovini u Crvenom moru ublažio, prema ažuriranim procjenama Europske unije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE