GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast plaća u Njemačkoj ne drži korak s inflacijom

Rast plaća u Njemačkoj ne drži korak s inflacijom
PLAĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2023 / 22:13
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Povećanje plaća u kolektivnim ugovorima iz prve polovice godine nije u potpunosti sustiglo inflaciju, priopćila je u četvrtak Zaklada Hans Böckler-Stiftung (Böckler-Stiftung) bliska sindikatima.

Tek su brojni jednokratni bonusi od najviše 3000 eura u mnogim granama gospodarstva zaštitili radnička primanja od inflacijske erozije, rekao je Becklerov stručnjak za kolektivne ugovore Torsten Schulte.

No, budući da je riječ o jednokratnim isplatama, nakon isteka baznog učinka nakon 12 mjeseci, one će snažno utjecati na povećanje plaća, upozorio je Schulte.

Prema podacima Zaklade, plaće su u Njemačkoj, bez tih jednokratnih neoporezivih isplata, u prvih šest mjeseci realno pale za 1,7 posto. Naime, nominalni rast od 5,6 posto nije bio dovoljan da neutralizira inflaciju od 7,4 posto.

Plaće su nominalno znatno veće nego prošle godine, dijelom zahvaljujući uspješnim kolektivnim pregovorima u njemačkoj pošti i službenicima savezne i lokalnih vlasti.

U Njemačkoj otprilike svaki drugi od 34 milijuna ljudi s punim radnim odnosom prima plaću određenu kolektivnim ugovorom.

Schulte smatra da će se u drugoj polovici godine inflacija znatno smiriti i da će saldo plaća prema kolektivnom ugovoru postati pozitivniji.

"Uz turobnu ekonomsku perspektivu, ne smijemo dopustiti novi pad osobne potrošnje", rekao je Schulte u kontekstu tekućih pregovora o kolektivnom ugovoru u trgovačkim djelatnostima i javnoj upravi pokrajina.

Prema njegovim riječima, "posebno je važno" odražavati dinamiku kolektivnih pregovora i, ako je moguće, izbjeći eroziju kupovne moći.

Tagovi: njemačka, plaće, onflacija
PROČITAJ I OVO
Inflacija u EU stabilna u travnju
STABILNO
Inflacija u EU stabilna u travnju
BRUXELLES - Inflacija u Europskoj uniji u travnju se zadržala na razini iz prethodnog mjeseca, dok je Hrvatska, uz Rumunjsku i Belgiju, imala najveći rast potrošačkih cijena u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, izvijestio je u petak Eurostat.
Potvrđena prva procjena: Inflacija u travnju 3,7 posto
CIJENE
Potvrđena prva procjena: Inflacija u travnju 3,7 posto
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u travnju 3,7 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS), što je najniža stopa inflacije od rujna 2021. godine.
Vlada oslobađa hrvatske povratnike poreza na dohodak
PROGRAM DP-a
Vlada oslobađa hrvatske povratnike poreza na dohodak
ZAGREB - Ostvaruje se plan Domovinskog pokreta o poreznom rasterećenju hrvatskih iseljenika koji se planiraju vratiti u domovinu.
U Njemačkoj 2023. oko 295.000 novih stanova - deficit se produbljuje
STANOVI
U Njemačkoj 2023. oko 295.000 novih stanova - deficit se produbljuje
BERLIN - U Njemačkoj je prošle godine dovršeno oko 295.000 stanova. To znači da je bilo nešto manje novih stanova nego godinu dana ranije, doznaje u četvrtak dpa iz upućenih izvora.
Analitičari snizili prognoze rasta njemačkog BDP-a
SNIŽENE PROGNOZE
Analitičari snizili prognoze rasta njemačkog BDP-a
BERLIN - Vijeće ekonomskih savjetnika njemačke vlade osjetno je snizilo prognozu rasta njemačkog gospodarstva za ovu godinu te sada očekuje rast od mršavih 0.2 posto, dok su u jesenskim prognozama bili prognozirali za rast gospodarstva od 0.7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE