GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Postignut dogovor o direktivi o primjerenim minimalnim plaćama u EU

Postignut dogovor o direktivi o primjerenim minimalnim plaćama u EU
MINIMALAC
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.06.2022 / 10:42
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Pregovarači Europskog parlamenta i rotirajućeg predsjedništva Vijeća EU-a postigli su u noći na utorak dogovor o prijedlogu direktive o primjerenim minimalnim plaćama.

Novom direktivom nastoji se poboljšati primjerenost zakonskih minimalnih plaća kako bi se osigurali pristojni radni i životni uvjeti za europske zaposlenike.

Minimalne plaće postoje u svim zemljama članicama. U 21 članici, među njima i Hrvatskoj, one se propisuju zakonom, a u šest zemalja (Austriji, Cipru, Danskoj, Finskoj, Italiji i Švedskoj) minimalne plaće se dogovaraju u kolektivnim pregovorima.

Ovom se direktivom ne mijenja ništa za one zemlje u kojima se minimalne plaće dogovaraju u kolektivnim pregovorima.

U većini zemalja članica sa zakonskim minimalnim plaćama one nisu adekvatne i ova direktiva trebala bi to promijeniti.

Cilj direktive nije usklađivanje razine minimalnih plaća unutar EU-a niti uspostava jednoobraznog mehanizma za određivanje minimalnih plaća u državama članicama, jer Unija u tim pitanjima nema nadležnost. Cilj je uspostaviti minimalne uvjete za određivanje adekvatne minimalne plaće s jasnim i stabilnim kriterijima, koji će biti redovito i pravodobno dopunjavani te osigurati uključenost socijalnih partnera.

Prema dogovorenoj direktivi, uspostavljaju se standardi za zakonske minimalne plaće od kojih bi radnici mogli pristojno živjeti. Ti standardi će se određivati prema kupovnoj moći, uzimajući u obzir troškove života te opću stopu rasta i relativnu strukturu plaća u pojedinoj zemlji EU.

Dogovoreno je da se da će se ažuriranja zakonskih minimalnih plaća odvijati najmanje svake dvije godine ili najviše svake četiri godine za one zemlje koje koriste mehanizam automatske indeksacije. Socijalni partneri morat će biti uključeni u postupke utvrđivanja i ažuriranja zakonskih minimalnih plaća.

Direktiva ima za cilj i jačanje radnika i sindikata tijekom pregovaranja o kolektivnim ugovorima. Prema direktivi, kada je stopa pokrivenosti kolektivnim pregovorima ispod 80 posto u državi članici, ona će morati donijeti nacionalni akcijski plan za progresivno povećanje broja zaštićenih radnika.

Države članice u kojima je velika većina radnika zaštićena kolektivnim ugovorima imaju manji broj radnika s malim plaćama, manju stopu nejednakosti i općenito više plaće.

Direktiva predviđa i poboljšano praćenje provedbe zakona. Države članice morat će prikupljati podatke o pokrivenosti minimalnim plaćama i njihovoj adekvatnosti te osigurati da radnici mogu pristupiti rješavanju sporova i imati pravo na odštetu.

Dogovorenu direktivu sada moraju svaki za sebe potvrditi oba suzakonodavca - Vijeće i Parlament. Direktiva stupa na snagu 20 dana nakon objave u službenom listu EU-a. Države članice imat će dvije godine za prenošenje direktive u svoja nacionalna zakonodavstva.

Tagovi: minimalna plaća, minimalac, Europski parlament
PROČITAJ I OVO
Srbija će uskoro imati suficit u trgovini s Njemačkom
SRBIJA-NJEMAČKA
Srbija će uskoro imati suficit u trgovini s Njemačkom
BEOGRAD - Njemačko-srpska gospodarska komora provela je tijekom veljače i ožujka ove godine istraživanje o gospodarskom okruženju u Srbiji među kompanijama članicama Komore.
Realan godišnji rast prosječne neto plaće 10%
PLAĆE
Realan godišnji rast prosječne neto plaće 10%

ANALIZA - Prema podacima DZS-a, u ožujku je nastavljen i nominalan i realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.

Inflacija u Britaniji usporila u travnju
USPORAVANJE
Inflacija u Britaniji usporila u travnju
LONDON - Inflacija u Ujedinjenom Kraljevstvu usporila je na godišnju stopu od 2,3% zbog nižih troškova energije, najniže u gotovo tri godine i bliže cilju Banke Engleske od 2%.
Plenković o DP-ovoj najavi rebalansa proračuna: Doći će do određenih prilagodi
PREMIJER
Plenković o DP-ovoj najavi rebalansa proračuna: Doći će do određenih prilagodi
BJELOVAR - Premijer Andrej Plenković u Bjelovaru je na HDZ-ovom skupu za europske izbore, a trebao je i obići radove na brzoj cesti dionice DC 12 Farkaševec - Bjelovar, no to je odgođeno zbog loših vremenskih prilika. Dao je i izjavu za medije
Snažan rast prosječne plaće, ali...
ZARADE
Snažan rast prosječne plaće, ali...
ZAGREB - Prosječna neto plaća u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 1.326 eura, što je u odnosu na ožujak 2023. godine nominalno više za 17,3 posto, a realno za 12,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak, koji pokazuju i da većina zaposlenih ima ispodprosječne plaće.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE