GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nobelovac tvrdi: U Americi neće biti recesije

Nobelovac tvrdi: U Americi neće biti recesije
RIJEČ AUTORITETA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.08.2022 / 19:45
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Richard Thaler kaže da su SAD možda zabilježile dva uzastopna tromjesečja ekonomske kontrakcije, ali je "smiješno" opisati to kao recesiju.

“Ne vidim ništa što bi sličilo na recesiju. Imamo rekordno nisku nezaposlenost, rekordno mnogo slobodnih radnih mjesta. To izgleda kao snažna ekonomija", rekao je Thaler za CNBC.

“Ekonomija raste, samo raste nešto sporije od cijena. A to znači da je stvarni BDP malo pao, ali mislim da je smiješno to nazivati recesijom”, rekao je.

"Nije nalik nijednoj recesiji koju smo vidjeli u mom prilično dugom životu."

Američki bruto domaći proizvod ili BDP pao je za 0,9% na godišnjoj razini u drugom tromjesečju, nakon pada od 1,6% u prvom tromjesečju. Dva uzastopna pada rasta BDP-a zadovoljavaju tradicionalnu definiciju recesije. Službeno, Nacionalni ured za ekonomska istraživanja proglašava recesiju i ekspanziju, te vjerojatno još mjesecima neće dati sud o kojem razdoblju je riječ.

Thaler, dobitnik Nobelove memorijalne nagrade za ekonomske znanosti 2017., najpoznatiji je po svom radu u biheviorističkoj ekonomiji - i po objašnjavanju takozvane zablude "vruće ruke" zajedno s pjevačicom Selenom Gomez u filmu "The Big Short" iz 2015.

Njegov rad proučava kako ljudi donose odluke koje su naizgled iracionalne prema ekonomskoj teoriji, a njegova koautorska knjiga, "Nudge: Improving Decisions About Health, Wealth, and Happiness", opisuje kako se to može koristiti za stvaranje boljih rješenja javne politike i "poticati" ljudsko ponašanje.

Tagovi: Richard Thaler, američka ekonomija, recesija
PROČITAJ I OVO
Fedov najmjerodavniji pokazatelj američke inflacije u travnju ostao nepromijenjen
INFLACIJA
Fedov najmjerodavniji pokazatelj američke inflacije u travnju ostao nepromijenjen
WASHINGTON - Inflacija temeljena na privatnoj potrošnji (PCE) u Sjedinjenim Američkim Državama dosegla je u travnju 2,7 posto, što je jednako kao iu ožujku, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Industrijska proizvodnja u travnju pala peti mjesec zaredom
TREND
Industrijska proizvodnja u travnju pala peti mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u travnju pala peti mjesec zaredom na godišnjoj razini, no znatno sporije nego mjesec dana prije.
Nezaposlenost u eurozoni blago pala u travnju
TRŽIŠTE RADA
Nezaposlenost u eurozoni blago pala u travnju
BRUXELLES - Stopa nezaposlenosti u eurozoni blago se smanjila u travnju, a Hrvatska je pratila trend, zadržavši se ispod prosjeka na području primjene zajedničke europske valute, pokazalo je izvješće Eurostata.
Inflacija u Sloveniji u svibnju najniža od rujna 2021.
PAD
Inflacija u Sloveniji u svibnju najniža od rujna 2021.
LJUBLJANA - Cijene roba široke potrošnje u svibnju su bile 2,5 posto više nego u isto vrijeme lani. Međugodišnja inflacija tako je pala na najnižu razinu od rujna 2021., kada je također zadnji put bila ispod tri posto. Na mjesečnoj razini cijene su u svibnju porasle za 0,5 posto, objavio je statistički ured.
Inflacija u svibnju skliznula na 3,3%
CIJENE
Inflacija u svibnju skliznula na 3,3%
ZAGREB - Stopa inflacije u Hrvatskoj, mjerena potrošačkim cijenama, skliznula je u svibnju na 3,3 posto s 3,7 posto koliko je iznosila mjesec prije, pokazuje prva procjena Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljena u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE