GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora

Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2024 / 19:26
Autor: SEEbiz
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.

Prema podacima financijske kompanije S&P Global, kompozitni indeks menadžera nabave (PMI) porastao je u travnju sa 47,7, koliko je iznosio u ožujku, na 50,5. To je iznad Reutersove procjene da će rast dosegnuti 48,5, što ukazuje na gospodarsku ekspanziju u posljednjih 10 mjeseci. Navedeni indeks pokriva uslužne i proizvodne sektore koji čine više od dvije trećine njemačkog gospodarstva.

Glavni ekonomist Hamburške komercijalne banke Cyrus de la Rubia naznačio je da se očekuje da će njemački bruto domaći proizvod (BDP) porasti za 0,2 posto u drugom tromjesečju. Indeks uslužnog sektora porastao je tijekom ovog mjeseca s 50,1, koliko je iznosio u ožujku, na 53,3. Premašuje očekivanih 50,5 i najviši je indeks u posljednjih 10 mjeseci.

"Sektor usluga može poslužiti kao katalizator za cjelokupno gospodarstvo", rekao je de la Rubia.

Proizvodnja je i dalje u padu, ali je stopa pada manja. Osim toga, povjerenje među proizvođačima najveće je u posljednjih godinu dana. PMI indeks u proizvodnji porastao je s 41,9, koliko je iznosio u ožujku, na 42,2. To je ispod Reutersove procjene da će rast dosegnuti 42,8.

Početkom drugog tromjesečja došlo je do blagog rasta inflacije, no taj je rast u skladu s dugogodišnjim prosječnim rastom, prenosi Reuters.

Tagovi: njemačka, privatni sektor, ekonomija
PROČITAJ I OVO
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
TRŽIŠTE RADA
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
WASHINGTON - Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog mjeseca jer su i zapošljavanje i rast plaća usporili više nego što su ekonomisti očekivali u travnju.
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
SKOK
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
ANKARA - Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu travnju, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
TRENDOVI
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u travnju je pao za 5,4 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako pada na godišnjoj razini, dok je u odnosu na ožujak porastao za 1,3 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u ožujku je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi s veljačom manji je za 0,1 posto, dok je u u odnosu na ožujak lani pao za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
LOŠIJE
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
BERLIN - Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) ponovno je naniže revidirala svoju prognozu gospodarskog rasta u Njemačkoj i sada vidi samo minijaturni rast od 0,2% za ovu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE