GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Minimalna satnica u Njemačkoj od listopada 12 eura

Minimalna satnica u Njemačkoj od listopada 12 eura
MINIMALAC
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.06.2022 / 19:51
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Njemačka vlada ispunila je jedno od svojih glavnih obećanja – minimalac će biti veći. No, rasprava u Saboru u petak odmah je otvorila pitanje je li to dovoljno za normalan život usred velikih poskupljenja.

Zakonska minimalna plaća po satu u Njemačkoj će od 1. listopada iznositi 12 eura, odlučio je Bundestag glasovima vladajuće koalicije socijaldemokrata, zelenih i liberala i stranke Ljevice.

Članovi Konzervativne Kršćansko-demokratske unije (CDU/CSU) bili su suzdržani, kao i članovi krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD).

Trenutno je minimalac u Njemačkoj 9,82 eura po satu bruto. Taj bi iznos 1. srpnja trebao porasti na 10,45 eura. Istovremeno, minimalna plaća za kratke, takozvane mini poslove diže se sa 450 na 520 eura.

Nacrt zakona polazio je od činjenice da u ovom trenutku oko 6,2 milijuna zaposlenih radi za satnicu nižu od 12 eura.

U kampanji za rujanske izbore prošle godine, povećanje minimalne plaće bilo je jedno od glavnih obećanja kancelaru Olafu Scholzu.

No, mnogi su zastupnici upozorili da trenutna eksplozija cijena prijeti i samoj egzistenciji mnogih građana.

Stručnjak CDU-a za socijalna pitanja Hermann Gröhe optužio je vladajuće stranke da prave kakofoniju u smirivanju cijena. Upozorio je da u slučaju daljnjeg poskupljenja viši minimalac neće biti od koristi.

Scholzt Schmidt, član Scholz socijaldemokrata (SPD), priznao je da se mnogi "moraju zapitati imaju li još dovoljno novca za voće, odlazak kod bake ili školski izlet". No, naglasila je kako će se Vlada nastaviti boriti protiv inflacije.

Saborski zastupnik AfD-a Norbert Kleinwächter kazao je kako velik broj stranih radnika u Njemačkoj potiče konkurenciju na tržištu rada i dovodi do nižih plaća. "Zdravo tržište ne treba minimum. Ono ima svoja pravila i granice", rekao je Kleinwechter.

Udruga poslodavaca BDA još ranije je kritizirala povećanje minimalne plaće. "Vlada nije poštivala dogovor koji smo postigli 2015., kada je ustanovljena komisija za minimalnu plaću", rekao je u petak za Welt predsjednik BDA Rainer Dulger.

S druge strane, sindikat DGB-a pozdravio je promjene.

Tagovi: Minimalna satnica u Njemačkoj, minimalac, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Inflacija u EU stabilna u travnju
STABILNO
Inflacija u EU stabilna u travnju
BRUXELLES - Inflacija u Europskoj uniji u travnju se zadržala na razini iz prethodnog mjeseca, dok je Hrvatska, uz Rumunjsku i Belgiju, imala najveći rast potrošačkih cijena u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, izvijestio je u petak Eurostat.
Potvrđena prva procjena: Inflacija u travnju 3,7 posto
CIJENE
Potvrđena prva procjena: Inflacija u travnju 3,7 posto
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u travnju 3,7 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS), što je najniža stopa inflacije od rujna 2021. godine.
Vlada oslobađa hrvatske povratnike poreza na dohodak
PROGRAM DP-a
Vlada oslobađa hrvatske povratnike poreza na dohodak
ZAGREB - Ostvaruje se plan Domovinskog pokreta o poreznom rasterećenju hrvatskih iseljenika koji se planiraju vratiti u domovinu.
U Njemačkoj 2023. oko 295.000 novih stanova - deficit se produbljuje
STANOVI
U Njemačkoj 2023. oko 295.000 novih stanova - deficit se produbljuje
BERLIN - U Njemačkoj je prošle godine dovršeno oko 295.000 stanova. To znači da je bilo nešto manje novih stanova nego godinu dana ranije, doznaje u četvrtak dpa iz upućenih izvora.
Analitičari snizili prognoze rasta njemačkog BDP-a
SNIŽENE PROGNOZE
Analitičari snizili prognoze rasta njemačkog BDP-a
BERLIN - Vijeće ekonomskih savjetnika njemačke vlade osjetno je snizilo prognozu rasta njemačkog gospodarstva za ovu godinu te sada očekuje rast od mršavih 0.2 posto, dok su u jesenskim prognozama bili prognozirali za rast gospodarstva od 0.7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE