GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ključni Fed-ov pokazatelj inflacije porastao 2,8% u veljači, kao što se i očekivalo

Ključni Fed-ov pokazatelj inflacije porastao 2,8% u veljači, kao što se i očekivalo
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.03.2024 / 15:13
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Inflacija je porasla u skladu s očekivanjima u veljači, vjerojatno držeći Federalne rezerve na čekanju prije nego počne razmatrati smanjenje kamatnih stopa, prema mjeri koju središnja banka smatra svojim važnijim barometrom.

Indeks cijena izdataka za osobnu potrošnju, isključujući hranu i energiju, porastao je 2,8% na 12-mjesečnoj osnovi i 0,3% više nego prije mjesec dana, izvijestilo je u petak Ministarstvo trgovine. Oba su broja odgovarala procjenama Dow Jonesa.

Uključujući nestabilne troškove hrane i energije, glavno mjerilo PCE-a pokazalo je povećanje od 0,3% za mjesec i 2,5% za 12-mjesečnu stopu, u usporedbi s procjenama za 0,4% i 2,5%.

Tržište dionica i obveznica zatvoreno je zbog obilježavanja blagdana Velikog petka.

Iako Fed razmatra obje mjere pri donošenju politike, smatra da je jezgra bolja mjera dugoročnih inflacijskih pritisaka. Fed cilja na godišnju inflaciju od 2%; temeljna PCE inflacija nije bila ispod te razine u tri godine.

“Ništa stvarno super iznenađujuće. Očito nisu brojevi koje Fed želi vidjeti, ali ne mislim da će ovo ikoga uhvatiti nespremnog kad se u ponedjeljak vrati na posao, rekla je za CNBC Victoria Greene, glavna direktorica za investicije u G Squared Private Wealth. "Mislim da će se svi vrlo brzo okrenuti porođaju i reći dobro, možda ako ovdje vidimo neke slabosti i pukotine, ova mala ljepljivost u inflaciji i PCE-u neće biti toliko bitna."

Rastući troškovi energije pomogli su povećati čitanje naslova, s povećanjem od 2,3%. Indeks hrane porastao je za 0,1 posto. Inflacijski pritisci dolazili su više s robne strane, koja je porasla 0,5%, u usporedbi s povećanjem usluga od 0,3%. Time se suprotstavio trendu tijekom prošle godine, tijekom koje su usluge porasle za 3,8%, dok su robe zapravo pale za 0,2%.

Drugi uzlazni pritisak došao je od usluga međunarodnih putovanja, zračnog prijevoza te financijskih usluga i osiguranja. Na robnoj strani, kategorija motornih vozila i dijelova imala je najveći doprinos.

Zajedno s povećanjem inflacije, potrošačka potrošnja porasla je za 0,8% na mjesečnoj razini, znatno iznad procijenjenih 0,5%, što vjerojatno ukazuje na dodatne inflacijske pritiske. Osobni dohodak porastao je 0,3%, nešto blaže od procijenjenih 0,4%.

Priopćenje dolazi malo više od tjedan dana nakon što je središnja banka ponovno zadržala svoju referentnu stopu kratkoročnog zaduživanja stabilnom i naznačila da još uvijek nije primijetila dovoljan napredak u pogledu inflacije da bi razmotrila smanjenje. U svom tromjesečnom ažuriranju projekcija stopa, članovi Saveznog odbora za otvoreno tržište ponovno su ukazali na smanjenje od tri četvrtine postotnog boda ove godine i 2025. godine.

Tržišta očekuju da će Fed ponovno ostati na čekanju kada objavi svoju odluku 1. svibnja, a zatim će početi rezati na sastanku od 11. do 12. lipnja. Tržišne cijene su u skladu s projekcijama FOMC-a za tri smanjenja, prema FedWatch mjeri CME grupe o akciji tržišnih terminskih ugovora.

Tagovi: inflacija, fed, potrošnja
PROČITAJ I OVO
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
SIGNALI
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je s ožujske vrijednosti od 79,4 boda u travnju na 77,2 boda, objavilo je Sveučilište Michigan.
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE