GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u lipnju usporila na 7,7 posto

Inflacija u lipnju usporila na 7,7 posto
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2023 / 13:39
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Stopa inflacije u Hrvatskoj, mjerena indeksom potrošačkih cijena, usporila je u lipnju na 7,7 posto na godišnjoj razini, objavio je u petak DZS, što predstavlja usporavanje inflacije sedmi mjesec zaredom te najnižu stopu inflacije od ožujka lani.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je prvu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojem je u lipnju stopa inflacije iznosila 7,7 posto u odnosu na lipanj 2022. godine, dok je u odnosu na prethodni mjesec, to jest svibanj ove godine, bila viša za 0,9 posto.

Stopa inflacije na godišnjoj razini smanjila se tako sedmi put zaredom, nakon što je u studenome prošle godine dosegnula rekordnih 13,5 posto. U prosincu rast je usporio na 13,1 posto, u siječnju je inflacija iznosila 12,7 posto, u veljači 12 posto, u ožujku 10,7 posto, u travnju 8,9 posto, a u svibnju 7,9 posto.

Promatrano prema glavnim komponentama indeksa, procijenjena godišnja stopa inflacije za skupinu u kojoj su hrana, piće i duhan iznosila je 13,6 posto, za industrijske neprehrambene proizvode bez energije 8,1 posto, za usluge 7,6 posto, dok je kod energije zabilježen pad za 3,3 posto, navedeno je u priopćenju DZS-a.

Na mjesečnoj razini, to jest u odnosu na svibanj ove godine, cijene u kategorijama hrane, pića i duhana te energije su porasle za po 1,4 posto, a usluga za 1,2 posto.

Istodobno, prema prvoj procjeni, cijene industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije pale su za 0,1 posto.

DZS je najavio da će konačne podatke o indeksu potrošačkih cijena u lipnju prema klasifikaciji ECOICOP (klasifikacija individualne potrošnje prema namjeni - European Classification of Individual Consumption according to Purpose) objaviti 17. srpnja 2023. godine.

Tagovi: inflacija, rast cijena, cijene, hrana, cijene hrane, plin, električna energija
PROČITAJ I OVO
Usluge i dalje glavni generator inflacije u Hrvatskoj
INFLACIJA
Usluge i dalje glavni generator inflacije u Hrvatskoj
ANALIZA - Državni zavod za statistiku u petak je objavio konačne podatke indeksa potrošačkih cijena za travanj. Uz rast za 0,7% u odnosu na ožujak, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 3,7%. Najskromniji je to porast na godišnjoj razini od rujna 2021.
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
TRŽIŠTE RADA
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
BERLIN - Nijemci su dugo bili na glasu kao marljivi, odgovorni, pouzdani i produktivni. Kako stvari s radnim moralom izgledaju danas? Jesu li Nijemci ljeniji nego ranije i to unatoč nedostatku stručne radne snage?
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura
ZADUŽENOST
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura

ANALIZA - Krajem siječnja 2024. godine javni dug Republike Hrvatske iznosio je u apsolutnim iznosima 46,9 milijardi eura što je 0,1 mlrd. ili 0,3% više u odnosu na siječanj 2023.

Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
SCENARIJI
Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
BERLIN - Njemačka bi pretrpjela veliku gospodarsku štetu ako napusti Europsku uniju, napisali su istraživači Njemačkog ekonomskog instituta (IW) u izvješću koje je objavila dpa.
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
TRŽIŠTE RADA
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
LJUBLJANA - U ožujku se ponovno povećao broj zaposlenih, dosegnuvši novi rekord. Na mjesečnoj razini porastao je za 0,3 posto, a na godišnjoj za 1,4 posto na 944.300.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE