GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija, čini se, usporava i u Hrvatskoj

Inflacija, čini se, usporava i u Hrvatskoj
PRVE PROCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.02.2023 / 12:39
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Prema prvim procjenama Državnog zavoda za statistiku za siječanj, čini se da je inflacija u Hrvatskoj počela usporavati.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj su procjeni, u siječnju ove u odnosu na siječanj 2022. godine u prosjeku su više za 12,7 posto, a u odnosu na prosinac u prosjeku su ostale iste.

Procijenjena godišnja stopa inflacije za skupinu u kojoj su hrana, piće i duhan iznosi 15,4 posto, za energiju 13,8 posto, industrijske neprehrambene proizvode bez energije 12,1 posto, a za usluge 9,3 posto, navodi se u priopćenju DZS-a u prvoj procjeni indeksa potrošačkih cijena u siječnju ove godine.

Na mjesečnoj razini, tj. u odnosu na prosinac prošle godine, hrana, piće i duhan skuplji su za 1,3 posto, usluge za 1,1 posto, dok se za industrijske neprehrambene proizvode bez energije procjenjuje pad za 2,1 posto, a energiju za jedan posto.

DZS najavljuje da će konačne podatke o indeksu potrošačkih cijena u siječnju prema klasifikaciji ECOICOP (klasifikacija individualne potrošnje prema namjeni - European Classification of Individual Consumption according to Purpose) objaviti 23. veljače 2023. godine.

Tada će biti poznati točniji i detaljniji podatci koji će pokazati i nastavlja li se usporavanje rasta potrošačkih cijena na godišnjoj razini, kao što to sugerira danas objavljena prva procjena. Naime, usporavanje rasta potrošačkih cijena zabilježeno je i u prosincu prošle godine, kada su potrošačke cijene na godišnjoj razini porasle za 13,1 posto, dok je u studenome 2022. godine inflacija na godišnjoj razini bila na rekordnih 13,5 posto.

Tagovi: inflacija, rast cijena, cijene, hrana, cijene hrane, plin, električna energija
PROČITAJ I OVO
Fedov najmjerodavniji pokazatelj američke inflacije u travnju ostao nepromijenjen
INFLACIJA
Fedov najmjerodavniji pokazatelj američke inflacije u travnju ostao nepromijenjen
WASHINGTON - Inflacija temeljena na privatnoj potrošnji (PCE) u Sjedinjenim Američkim Državama dosegla je u travnju 2,7 posto, što je jednako kao iu ožujku, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Industrijska proizvodnja u travnju pala peti mjesec zaredom
TREND
Industrijska proizvodnja u travnju pala peti mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u travnju pala peti mjesec zaredom na godišnjoj razini, no znatno sporije nego mjesec dana prije.
Nezaposlenost u eurozoni blago pala u travnju
TRŽIŠTE RADA
Nezaposlenost u eurozoni blago pala u travnju
BRUXELLES - Stopa nezaposlenosti u eurozoni blago se smanjila u travnju, a Hrvatska je pratila trend, zadržavši se ispod prosjeka na području primjene zajedničke europske valute, pokazalo je izvješće Eurostata.
Inflacija u Sloveniji u svibnju najniža od rujna 2021.
PAD
Inflacija u Sloveniji u svibnju najniža od rujna 2021.
LJUBLJANA - Cijene roba široke potrošnje u svibnju su bile 2,5 posto više nego u isto vrijeme lani. Međugodišnja inflacija tako je pala na najnižu razinu od rujna 2021., kada je također zadnji put bila ispod tri posto. Na mjesečnoj razini cijene su u svibnju porasle za 0,5 posto, objavio je statistički ured.
Inflacija u svibnju skliznula na 3,3%
CIJENE
Inflacija u svibnju skliznula na 3,3%
ZAGREB - Stopa inflacije u Hrvatskoj, mjerena potrošačkim cijenama, skliznula je u svibnju na 3,3 posto s 3,7 posto koliko je iznosila mjesec prije, pokazuje prva procjena Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljena u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE