GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

IMFC zbog neslaganja nije objavio tradicionalnu konačnu poruku

IMFC zbog neslaganja nije objavio tradicionalnu konačnu poruku
NESUGLASJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.04.2024 / 12:24
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Međunarodni monetarni i financijski odbor Međunarodnog monetarnog fonda (IMFC) danas nije postigao konsenzus o tradicionalnoj zajedničkoj poruci ili priopćenju nakon sastanka na kraju proljetnih sastanaka MMF-a i Svjetske banke, već se ograničio na izjava predsjedavajućeg, koji je opisao stanje u svjetskom gospodarstvu.

Države članice MMF-a nisu se mogle složiti oko izjave o ratu u Ukrajini i Gazi, zbog čega je ocjena makroekonomske situacije globalne ekonomije pala na ministra financija Saudijske Arabije Mohammeda al-Jadaana, koji je trenutno predsjeda IMFC-om.

“Članovi IMFC-a raspravljali su o makroekonomskom i financijskom učinku ratova i sukoba, uključujući rat u Ukrajini, humanitarnu krizu u Gazi i ometanje plovidbe Crvenim morem. Napominjući da IMFC nije forum za rješavanje geopolitičkih i sigurnosnih pitanja, članovi IMFC-a su priznali da ovi događaji imaju značajan utjecaj na globalno gospodarstvo. Današnje doba ne bi trebalo biti doba ratova i sukoba”, rekao je al-Jadan.

Na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio razgovore u okviru IMFC-a, ministar je rekao da geopolitička fragmentacija svjetskog gospodarstva općenito ima negativne učinke, ali neke zemlje profitiraju od diverzifikacije opskrbnih lanaca, što je dio tog trenda.

Izvršna direktorica MMF-a Kristalina Georgieva rekla je da su ovogodišnji proljetni sastanci ministara financija i guvernera banaka zemalja članica MMF-a i Svjetske banke bili usmjereni na jačanje otpornosti globalnog gospodarstva.

“Želimo svijet sa snažnijim rastom i višim životnim standardom. Vijeće koje će biti otpornije na šokove koji će se nastaviti događati", rekla je, pozivajući zemlje da dovrše posao kontrole inflacije, dok u isto vrijeme nastavljaju postavljati financijske rezerve koje su presušile zbog koronavirus pandemija.

U priopćenju ministra financija Saudijske Arabije, među ostalim, stoji da kriza jenjava, gospodarska aktivnost je otpornija od očekivanog, iako ne jednako u svim zemljama ili regijama.

“Srednjoročni izgledi za rast ostaju slabi, s ratovima i sukobima koji dodatno opterećuju globalno gospodarstvo. Izgledi su sada općenito uravnoteženi, ali rizici ostaju", najavio je, spominjući inflaciju, kamatne stope, cijene nekretnina, financijsku stabilnost, fiskalne mjere i geopolitičke krize.

Danas se u Washingtonu sastaje zajednički Odbor za razvoj MMF-a i Svjetske banke, čime će završiti središnji dio proljetnih sastanaka na kojima sudjeluju i ministar financija Klemen Boštjančič te guverner Banke Slovenija, Boštjan Vasle.

Tagovi: imf, mmf, Georgieva, međunarodni monetarni fond, ekonomija
PROČITAJ I OVO
Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
MALOPRODAJA
Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
ANALIZA - U skladu s našim očekivanjima, snažan godišnji rast prometa u trgovini na malo nastavio se i u ožujku, unatoč smanjenju na mjesečnoj razini.
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BLAGI RAST
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BERLIN - Bruto domaći proizvod Njemačke porastao je u prvom tromjesečju 2024. za 0,2 posto u odnosu na prethodno, izvijestio je u utorak Savezni ured za statistiku na temelju preliminarnih podataka.
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
TRENDOVI
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
FRANKFURT - Potrošačke cijene u eurozoni porasle su u travnju istim tempom kao i u prethodnom mjesecu, a u Hrvatskoj njihov rast bio je gotovo dvostruko snažniji od prosjeka u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazali su u utorak izračuni europskog statističkog ureda.
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
TRENDOVI
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u ožujku oštro pala četvrti mjesec zaredom na godišnjoj razini, no nešto sporije nego mjesec dana prije.
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
CIJENE
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u travnju 2024. u odnosu na travanj 2023. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 3,7%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE