GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fitch pogoršao izglede za kreditni rejting Kine

Fitch pogoršao izglede za kreditni rejting Kine
REJTING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2024 / 11:04
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Fitch Ratings revidirao je kreditne izglede Kine sa stabilnih na negativne, objašnjavajući da će vlada vjerojatno nagomilati dugove dok nastoji izvući gospodarstvo iz usporavanja uzrokovanog krizom u sektoru nekretnina.

Rastuća neizvjesnost oko izgleda za drugo najveće svjetsko gospodarstvo, usred nastojanja Pekinga da rast manje ovisi o građevinarstvu i nekretninama, stavlja javne financije zemlje pod pritisak, rekao je Fitch. "Fiskalna politika će sve više igrati važnu ulogu u podršci rastu u nadolazećim godinama, što bi moglo zadržati dug u stalnom uzlaznom trendu", jedan je od komentara koje prenosi Bloomberg.

Kineska vlada oštro je reagirala na vijest, rekavši da međunarodna agencija za ocjenjivanje nije uspjela odražavati ulogu fiskalne politike u održavanju rasta, što pomaže stabilizirati teret duga. Financijska tržišta bila su nezainteresirana, s prinosom na 10-godišnje kineske državne obveznice koji se malo promijenio na oko 2,29 posto, dok je juan bio stabilan. Međutim, ocjena Fitcha slična je onoj koju je u prosincu dao Moody's.

Kineski javni dug naglo je porastao tijekom prošlog desetljeća, dok je vlada upumpavala sredstva u gospodarstvo u pokušaju da održi vodeće stope rasta u svijetu koje je uživalo u prethodnim desetljećima.

Uz pad u sektoru nekretnina koji sada prijeti usporiti proizvodnju i zabrinjava globalne ulagače, vlada je najavila neke nove poticajne mjere - poput subvencija za kućanstva i tvrtke koje žele kupiti novu opremu - i nagovijestila da bi ih moglo uslijediti i više.

Javni dug je sredinom prošle godine bio blizu 80 posto bruto domaćeg proizvoda, otprilike dvostruko više od razine sredinom 2010-ih, prema Banci za međunarodna poravnanja. To je još uvijek znatno ispod mnogih naprednih gospodarstava, poput Japana ili SAD-a, iako je relativno visoko za tržište u nastajanju koje posebno gleda na sposobnost otplate duga, a ne na njegov udio u BDP-u.

Tagovi: FITCH, KINA, REJTING, IZGLEDI, NEKRETNINE
PROČITAJ I OVO
Inflacija u Njemačkoj stagnira, ali ekonomisti očekuju rast cijena
CIJENE
Inflacija u Njemačkoj stagnira, ali ekonomisti očekuju rast cijena
BERLIN - Život u Njemačkoj bio je jednako naporan prošli mjesec kao i ožujak. Stopa inflacije ponovno je 2,2 posto viša nego u travnju prošle godine, izračunao je Federalni zavod za statistiku.
Kako pivo utječe na njemačke porezne prihode?
POVEZNICE
Kako pivo utječe na njemačke porezne prihode?
BERLIN - Vladajuća koalicija u Njemačkoj se suočava s velikim izazovom kada je riječ o proračunu za 2025. godinu. I kao i svaki put, oslanjaju se na stručnjake koji procjenjuju koliki će biti prihodi od poreza.
U svibnju nastavak rasta povjerenja ulagača u njemačku ekonomiju
SIGNALI
U svibnju nastavak rasta povjerenja ulagača u njemačku ekonomiju
BERLIN - Pokazatelj povjerenja ulagača u njemačko gospodarstvo, koji izračunava njemački Centar za europska ekonomska istraživanja (ZEW), u svibnju je porastao deseti put zaredom, dosegnuvši najvišu razinu od početka ruske invazije na Ukrajinu.
Mrak: Dosadašnje pripreme slovenskih reformi bile su interno nedosljedne i fiskalno neodržive
ANALITIČARI
Mrak: Dosadašnje pripreme slovenskih reformi bile su interno nedosljedne i fiskalno neodržive
LJUBLJANA - Ekonomist Mojmir Mrak ističe da se situacija u Sloveniji na kritičnim područjima konkurentnosti prošle i ove godine pogoršala. Prema njegovom mišljenju, plan oporavka i otpornosti izgubljena je prilika da se ozbiljno riješi problem konkurentnosti.
Hrvatski izvoz raste brže od uvoza
ROBNA RAZMJENA
Hrvatski izvoz raste brže od uvoza
ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, u veljači je zabilježen rast vrijednosti uvoza robe za 3,2% na godišnjoj razini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE