SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
PRESEDAN
 
EK odbila talijanski proračun
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 23.10.2018. - 16:18:12
BRUXELLES – Europska komisija je odbila talijanski proračun za 2019. i zatražila od Rima da predstavi novi dokument u roku od tri tjedna.

To je prvi put da izvršno tijelo odbije proračun jedne zemlje članice.

Komisija će održati konferenciju za novinare poslijepodne na kojoj će formalno objaviti odluku, dodaje AGI, a prenosi Reuters.

Talijanska koalicijska vlada, koju čine desničarska Liga i Pokret 5 zvijezda ušla je u spor s Bruxellesom zbog fiskalnih pitanja i budžetskog plana predstavljenog ovog mjeseca kojim se predviđa povećanje deficita na 2,4 posto bruto domaćeg proizvoda.

U proračunu je predviđen temeljni dohodak za siromašne, spuštena je dob za odlazak u mirovinu te je predviđena i djelomična amnestija za nagodbe okoporeznih sporova.

Talijanski javni dug trenutno iznosi oko 132 posto BDP-a i najveći je u Europskoj uniji nakon grčkog. Tržišta strahuju da bi on mogao dodatno rasti provedbom proračunskog plana vladajućih.

Prethodna je talijanska vlada lijevog centra u programu za stabilnost predvidjela deficit od 1,6 posto BDP-a u ovoj godini, koji je u 2019. trebao biti prepolovljen.

Sadašnja vlada planira da deficit 2020. iznosi 2,1, a 2021. 1,8 posto.