SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
HYPO
 
EK će produžiti rok za prodaju Hypa
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 06.07.2013. - 09:57:40
BRUXELLES - Europska komisija će Hypo Group Alpe-Adria Bank dati više vremena za prodaju svojih kćeri na zapadnom Balkanu.
- Gospodin Joaquin Almunia razumije da Hypo Alpe-Adria Bank treba nešto više vremena za prodaju jugozapadne europske grupe, rekao je guverner Koruške Peter Kaiser nakon dogovora s europskim povjerenikom za ekonomske i monetarne poslove.

Ako je povjerenik donedavno tvrdio da banke na zapadnom Balkanu treba prodati još ove godine, sada je novi rok 2015. Riječ je o 260 poslovnica i 4.600 zaposlenih u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Crnoj Gori. Zajednička vrijednost tih banaka je oko 1,5 milijardi eura, ali ih trenutno po toj cijeni nitko ne želi kupiti.

Austrijski, najmanji dio bankarske grupe, nedavno je kupio britanski državljanin indijskog porijekla Sanjeeva Kanorie za 65,5 milijuna eura.

O nasljedniku Gottwald Kranebittera, koji je dao ostavku prije nekoliko dana, spekulira se, a službeno još ništa nije poznato.

Ministrica financija Maria Fekter najprije na tom mjestu vidi nekadašnjeg šefa Bečke burze Stefana Zapotockyga, ali njega progoni tužiteljstvo. Drugi na tom mjestu vide šefa državne banke za financiranje infrastrukture Kommunalkredit, Aloisa Steinbichlera, ali će ga s tog mjesta teško pustiti. Treća kombinacija je bivša direktorica Erste Bank Elisabeth Bleyleben - Koren, koja je 2010. godine otišla u mirovinu.