GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ECB zadržao važeće ključne kamatne stope, najavio analizu monetarne politike

ECB zadržao važeće ključne kamatne stope, najavio analizu monetarne politike
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.01.2020 / 17:41
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) potvrdila je u četvrtak važeće, rekordno niske ključne kamatne stope u eurozoni i najavila veliku analizu monetarne politike, izdvajajući među temama zapošljavanje, financijsku stabilnost i održivost okoliša.

Na prvoj ovogodišnjoj sjednici 25-članog upravnog vijeća ECB-a potvrđene su sve tri referentne kamatne stope, uključujući glavnu stopu refinanciranja od nula posto i negativnu kamatnu stopu na depozite banaka od 0,5 posto.

Potvrđena je i provedba novog programa kupnje obveznica, na snazi od 1. studenog, u mjesečnom iznosu do 20 milijardi eura.

Poticajne mjere zadržane su zbog slabog rasta 19-članog gospodarstva eurozone i niske stope inflacije koja se još od 2003. godine drži ispod zacrtanih nešto manje od dva posto. U prosincu je prema podacima Eurostata iznosila 1,3 posto.

U ECB-u očekuju da će se ključne kamatne stope "zadržati na sadašnjim ili još nižim razinama" sve dok se inflacijski izgledi "snažno" ne približe ciljanoj razini.

Predsjednica ECB-a Christine Lagarde poručila je na konferenciji za novinare da se stanje u gospodarstvu eurozone blago poboljšava. Najnoviji podaci pokazuju naznake stabilizacije gospodarskog rasta, istaknula je.

Iako i dalje pretežu rizici slabljenja gospodarskog rasta, u posljednje su vrijeme nešto ublaženi, konstatira Lagarde, ukazujući na nedavno zaključenu prvu fazu trgovinskog sporazuma između Kine i SAD-a.

Ponovo je poručila članicama eurozone da se moraju više angažirati na poticatnju gospodarskog rasta, među ostalim i ubrzanim strukturnim reformama. To posebno vrijedi za one članice koje imaju dovoljno manevarskog prostora u proračunu, sugerirala je.

ECB je danas najavio i veliku analizu monetarne politike, prvu od 2003. godine.

U tom su razdoblju gospodarstvo eurozone i svijeta doživjeli "duboke strukturne promjene", konstatiraju u ECB-u, izdvajajući slabljenje rasta zbog usporavanja produktivnosti i starenja populacije i "nasljeđe financijske krize".

Opisujući promijenjeno okruženje za monetarnu politiku, ECB je istaknuo "prijetnju po održivost okoliša, naglu digitalizaciju, globalizaciju i razvoj financijskih struktura", ali i "dinamiku inflacije".

Rješavanje problema niske inflacije bitno se razlikuje od povijesnog izazova visoke inflacije, ističe se u priopćenju središnje monetarne institucije eurozone.

ECB stoga najavljuje da će posebno važno mjesto u analizi imati "brojčano iskazana stabilnost cijena". Razmotrit će i kakvu ulogu u kreiranju monetarne politike u okviru ECB-ovog mandata mogu imati teme poput zapošljavanja, održivosti okoliša i financijske stabilnosti.

Očekuju da će analiza biti zaključena do kraja godine.

Tagovi: Europska središnja banka, ključne kamatne stope, monetarna politika
PROČITAJ I OVO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB - Durga Phuyal se nadala da će početi novi život kad je sletjela u Hrvatsku, ali nepalska migrantica suočila se s teškom borbom da se prilagodi, piše u srijedu francuska novinska agencija Afp.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE