SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NOVA STRUKTURA
 
EBRD postao suvlasnik Danube Foods Grupe
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 23.03.2015. - 20:57:09
BEOGRAD - Prodajom Danube Foods Grupe fondu "Mid Europa Partners", poljoprivredni sektor ulazi u novu fazu razvoja, kao privlačniji investorima, ocenjuje EBRD.
Kako se navodi u saopštenju, EBRD je podržala to preuzimanje grupe koja objedinjuje vlasništvo u mlekari Imlek, koditorskoj komaniji Bambi i fabrici vode i sokova Knjaz Miloš, sa kreditom od 60 miliona evra i ulaganjem u kapital od 20 miliona evra.

Kao akcionar, navodi se, EBRD će se usredsrediti na unapređenja kroz uvođenje najbolje prakse korporativnog upravljanje, zaštite životne sredine i zdravstvenih i bezbednosnih standarda, što će podržaće primenu standarda EU za bezbednost i kvalitet hrane u Srbiji.

Direktor EBRD za Srbiju Matteo Patrone rekao je da transakcija predstavlja priliku da EBRD potvrdi spremnost da podrži investicije u regionu, što je još važnije u izazovnim ekonomskim uslovima.

"Time što je postala akcionar EBRD će uzeti udela u oblikovanju transformacije pojedinih vodećih preduzeća u Srbiji što je uzbudljiv zadatak kojem ćemo prići sa entuzijazmom i odlučnošću", rekao je Patrone.

Šef sektora za poljoprivredu za Srednju i Jugoistočnu Evropu u fondu "Mid Europa Partners", Miljan Ždrale rekao je da će kompanije Danube Foods grupe biti osnova za rast fonda.

EBRD je od početka rada u Srbiji 2001. godine invesirala više od 3,8 milijardi evra u 187 projekata, većinom u finansijski sektor, industriju, trgovinu, poljoprivredu, energetiku i infrastrukturu.

Danube Foods grupa, u čijem vlasništvu su Imlek, Mlekara Subotica, Bambi i Knjaz Miloš, prodata je u februaru investicionom fondu Mid Europa partners za 575 miliona evra. Taj fond je bio vlasnik i SBB-Telemah grupe, koju je prodao u oktobru 2013. godine američkom investicionom fondu Kolberg Kravis Roberts (KKR).