GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBRD investirala rekordnih 516 mln evra u Srbiji 2019.

EBRD investirala rekordnih 516 mln evra u Srbiji 2019.
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2020 / 14:13
Autor: SEEbiz / Tanjug
LONDON/BEOGRAD – Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) investirala je u 2019. godini rekordnih 516 miliona evra u Srbiji, od čega je najveći deo bio namenjen privatnom sektoru i zelenim projektima.

Kako se precizira u saopštenju EBRD-a diostavljenom Tanjugu, preko 41 odsto je investirano u zelene projekte.
Tokom protekle godine, EBRD je potpisala više od 20 novih projekata i registrovala najveći obim ulaganja u zemlji od kada je Srbija postala članica EBRD 2001. godine, ističu iz te banke i napominju da su u Srbiju uložili više od 5,6 milijardi evra u 255 projekata.

„Prezadovoljni smo postignutim rezultatima", izjavila je Žužana Hargitai, direktorka EBRD-a za Zapadni Balkan.

Dodaje da partneri ove banke u komercijalnim finansijskim institucijama i dalje imaju ključnu ulogu u plasiranju ciljanih i prilagođenih sredstava EBRD-a malim i srednjim preduzećima.

„Privatna preduzeća, poput Tarketa, Karlovarske Mineralni Vodi, Teraplasta i Junajted Grupe, iskoristila su mogućnost EBRD kreditnog finansiranja i učešća u kapitalu za proširenje poslovanja u Srbiji. Posebno smo ponosni što smo predvodili finansiranje prvog javno-privatnog partnerstva u regionu za projekat infrastrukture u oblasti zaštite životne sredine, rekonstrukciju deponije u Vinči, koja će biti izgrađena u skladu sa standardima Evropske unije", navela je Hargitai.

Iz EBRD-a poručuju da podsticanje konkurentnosti privatnog sektora, podržavanje ekoloških i infrastrukturnih projekata i investicija u energetsku efikasnost i čistu energiju ostaju njihovi ključni prioriteti u Srbiji.

U saopštenju se navode mnogobrojni konkretni projekti i iznosi s kojima je EBRD 2019. godine podržala njihovu realizaciju, među kojima je i kreditna linija od 226,2 miliona evra komercijalnim bankama za mala i srednja preduzeća (MSP) s ciljem poboljšanja konkurentnosti privatnog sektora.

Putem programa Svetske banke WB EDIF i fonda Enterprise Expansion, EBRD je direktno finansirala MSP sa pet miliona evra.
Takođe je plasirala 40 miliona evra putem komercijalnih banaka za podršku finansiranja hipoteka u skladu sa najboljim poslovnim praksama i standardima i obezbedila finansiranje za sanaciju 40 godina stare deponije u Vinči u Beogradu i izgradnju nove deponije i postrojenja za proizvodnju energije iz otpada.

Takođe je podržala saobraćajnu infrastrukturu Srbije kreditom u iznosu od 100 miliona evra preduzeću Srbija voz za kupovinu do 18 novih vozova, a u sektoru poljoprivrede je Srbiji odobrila kredit od 15 miliona evra za finansiranje obnove i izgradnje infrastrukture za navodnjavanje u Negotinu i Svilajncu.

Među prošlogodišnjim brojnim zelenim investicijama EBRD-a u Srbiji su i kredit od 7,0 miliona evra Javnom gradskom saobraćajnom preduzeću Novi Sad za kupovinu novih autobusa na prirodni gas, i kredit od 2,5 miliona evra opštini Šabac za ulaganje u energetsku efikasnost 40 stambenih višespratnica, podseća se u saopštenju.

Tagovi: Evropska banka za obnovu i razvoj
PROČITAJ I OVO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
PRITISCI
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
LONDON - Britanski bankarski div Lloyds u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 1,1 milijardu funti (1,28 milijardi eura), što je 29 posto manje nego u istom razdoblju lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE