DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
FOND
 
EBRD i KfW pokrenuli fond za zapadni Balkan
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 03.11.2013. - 09:42:00
Zadnja izmjena: 03.11.2013. - 14:52:00
ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj i Njemačka razvojna banka KfW pokrenule su novi fond od 100 milijuna eura za unapređenje infrastrukture na zapadnom Balkanu.
Za Fond za razvoj općinske infrastrukture (MIDF), osnovan uz podršku vlada Njemačke i Švicarske, EBRD će osigurati 40 milijuna eura.

Cilj novog fonda je da se podstakne rast tržišta općinskih kredita i postigne dugoročna održivost usluga lokalnih samouprava na zapadnom Balkanu.

Fond će uvesti novi i prijeko potrebni element u finansiranje infrastrukture jer će biti fokusiran na kreditiranje malih i lokalnih samouprava srednje veličine koje obično imaju ograničene kapacitete da pripreme održive infrastrukturne projekte i također im je otežan pristup finansiranju od komercijalnih banaka.

MIDF će sarađivati sa lokalnim komercijalnim banakama u regiju i doprinijeti povećanju kredita i likvidnosti i pružati tehničku pomoć kako bi ohrabrio banke da preuzmu rizik kreditiranja lokalnih samouprava.

Iz Fonda će se finansirati projekti u Srbiji, Crnoj Gori,Makedoniji, Albaniji, Bosni i Hercegovini i na Kosovu, pri čemu će minimalni zajmovi biti 100.000 eura, a maksimalni pet milijuna.

Predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti rekao je da će novi fond doprinijeti da se prevlada stanje konstantno nedovoljnih investicija u infrastrukturu u velikom dijelu zapadnog Balkana.