SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CRNA GORA-RUSIJA
 
Đukanović: Očekivao sam pritisak Rusije
Autor/izvor: SEEbiz / Portal Analitika / Mina
Datum objave: 02.01.2017. - 08:46:26
PODGORICA - U emisiji “Okruženje”, u produkciji Centra za demokratiju i pomirenje u Jugoistočnoj Evropi (CDRSEE), saopšteno je i da se Evropa suočava sa brojnim problemima, da joj nedostaje jasna i čvrsta vizija, ali da region treba da aktivnije učestvuje u rješavanju izazova sa kojima se Unija suočava i da se izbori za svoju evropsku budućnost.

Bivši premijer Crne Gore Milo Ðukanović rekao je da ne vjeruje u raspad EU, ali da je ključni problem Evrope nedovoljno jasna i čvrsta vizija. On je kazao da proširenje nije dominatna tema među glasačima u Evropi, što takođe govori o slabosti, i da zato treba osnažiti mišljenje da će Evropa biti jača ako bude ujedinjenija.

“Vjerujem da do raspada neće doći, da će se obnoviti snaga vizije evropskog ujedinjenja u interesu globalne konkurentnosti i zato vjerujem da će EU opstati”, rekao je Ðukanović. 

On je ocijenio da to što u sljedećih pet godina nijedna država Zapadnog Balkana neće postati članica EU nije opasno, već da taj period zemlje moraju pametno da iskoriste, ali i da Evropa razumije važnost ujedinjenja.

Đukanović je kazao da je ovo vrijeme strateškog zaokreta balkanskih društava, jer “popločavaju društvo novim temeljem, koji se razlikuje od istorijskih temelja, obilježenog vanevropskim lutanjima i tumaranjima”, te da se evropske vrijednosti usvajaju uprkos snažnim otporima.

Govoreći o NATO, Ðukanović je rekao da je očekivao pritisak Rusije zbog globalnog zaoštravanja na relaciji Rusija-NATO i Rusija-EU, ali da to ni na koji način nije pokolebalo odlučnost Crne Gore, jer su evroatlantske integracije u najboljem interesu države.