GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Hrtkovcima prvi put javno obilježen početak progona srijemskih Hrvata

U Hrtkovcima prvi put javno obilježen početak progona srijemskih Hrvata
TUŽNA OBLJETNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2024 / 21:11
Autor: SEEbiz
HRTKOVCI - Polaganjem vijenaca na grob ubijenog Mijata Štefanca u selu Hrtkovci vodstvo hrvatske zajednice u Srbiji je u ponedjeljak prvi put javno obilježilo obljetnicu početka progona srijemskih Hrvata

Srpska radikalna stranka i njezin vođa Vojislav Šešelj su 6. svibnja 1992. održali skup u Hrtkovcima na kojemu su pročitana imena sedamnaestoro mjesnih Hrvata koji moraju iseliti.

Taj se događaj smatra početkom progona oko 40.000 Hrvata, od kojih je 25 ubijeno, uključujući Štefanca a još se troje vode kao nestali.

To je dovelo do drastičnog smanjenja njihova broja u naseljima u kojima su bili većinsko stanovništvo, obespravljenost te isključivanje iz društveno političkog života, priopćio je Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV).

- Demokratski savez Hrvata u Vojvodini desetljećima se bori da žrtve iz toga vremena koje je hrvatska zajednica, bez ikakvoga povoda, morala pretrpjeti, ne izblijede, da ostanu nepoznate ili bezimene«, izjavio je predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov te dodao da »tako što činimo, jer se držimo uvjerenja da je iskazivanje pijeteta nevinim žrtvama pravo i obveza nas živih, gesta utjehe za obitelji te važna civilizacijska poruka o neponovljivosti zločina.

- Hrabre nas činjenice da su sve brojnije potvrde da je moguće primjereno komemorirati tragediju srijemskih Hrvata. Na tome želimo intenzivnije raditi, jer zajednica koja ne pamti i ne memorira vlastito stradanje, koja primjereno ne njeguje sjećanje na vlastite nevine žrtve, jest zajednica koja nema budućnost. Ne postoji još uvijek niti jedno javno obilježje koje bi podsjećalo na ove tragične događaje, no s tim se ne mirimo, zaključio je Žigmanov.

Početkom 90-ih godina Hrvata je u Hrtkovcima bilo nešto više od tisuću i činili su više od 40 posto stanovništva, a popisu iz 2022. godine Hrvata je tek 166.

Na području koje obuhvaća Srijemski upravni okrug, općine Beočin i Srijemski Karlovci te gradske općine Surčin, Zemun i Novi Beograd, na popisu 2022. godine Hrvatima se izjasnilo samo 8398 građana, premda su nekada u tim sredinama bili većina.

Za zločine nad Hrvatima u Vojvodini Šešelj je osuđen pred Mehanizmom za međunarodne kaznene sudove u Haagu.

Tagovi: hrtkovci, štefanac, žigmanov, šešelj, vojvodina, srijem
PROČITAJ I OVO
Puljak: Sumnjamo da je Dabro stekao diplomu u Travniku
SUMNJE
Puljak: Sumnjamo da je Dabro stekao diplomu u Travniku
ZAGREB - Šef Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica i saborska zastupnica Centra Marijana Puljak gostovali su u emisiji HTV-a "Studio 4" te su govorili o političkim i društvenim aktualnostima.
Francuska pokrenula opsežnu operaciju povratka kontrole u Novoj Kaledoniji
KONTROLA
Francuska pokrenula opsežnu operaciju povratka kontrole u Novoj Kaledoniji
PARIZ - Francuska je u nedjelju pokrenula opsežnu operaciju provođenja zakona u južnopacifičkom arhipelagu Nove Kaledonije kako bi očistila cestu do zračne luke, nakon što je u neredima protiv izborne reforme poginulo šest osoba.
Djevojčica iz Crne Gore uhićena u Grazu: Planirala teroristički napad
UHIĆENJE
Djevojčica iz Crne Gore uhićena u Grazu: Planirala teroristički napad

GRAZ - Četrnaestogodišnja djevojčica, državljanka Crne Gore, uhićena je danas u Grazu zbog sumnje da je planirala teroristički napad nožem u centru grada, priopćila je policija.

Šušnjar: Ući ću u ministarstvo, snimiti situaciju i onda ćemo gledati što dalje
PORUKE
Šušnjar: Ući ću u ministarstvo, snimiti situaciju i onda ćemo gledati što dalje
ZAGREB - "Ja mislim da ću se dobro snaći, punoljetan sam u odvjetništvu. Odvjetništvo daje širinu, pogotovo iz aspekta podrške koju smo pružali do sad gospodarskim subjektima kao odvjetnici, tako da mislim da će ići dobro jedno s drugim", rekao je novi ministar gospodarstva Ante Šušnjar za RTL na pitanje kako će se snaći u novoj ulozi.
Stanje Roberta Fica stabilno, no i dalje ozbiljno
NAKON ATENTATA
Stanje Roberta Fica stabilno, no i dalje ozbiljno
BRATISLAVA - Zdravstveno stanje slovačkog premijera Roberta Fica je stabilno, no i dalje je ozbiljno, rekao je u subotu slovački ministar zdravstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE