GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šalaj: DP može biti zadovoljan, a Grbin je još sinoć trebao podnijeti ostavku

Šalaj: DP može biti zadovoljan, a Grbin je još sinoć trebao podnijeti ostavku
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.04.2024 / 08:29
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U mreži Prvog HRT-a gostovali su politolog Berto Šalaj i komunikologinja Nikolina Borčić. Analizirali su tko ima razloga za zadovoljstvo, a tko će morati na ozbiljno preispitivanje te koliko će teško biti sastaviti novu Vladu.

Što je izglednije - široke koalicije i spajanje dosad nespojivog ili ponovljeni izbori? Iako se Milanovićev plan izjalovio, neki još smatraju da postoji mogućnost za Vladu Nacionalnog spasa, prenosi HRT.

“Oni nemaju homogeni stav kako će postupiti. HDZ je relativni pobjednik izbora, ali je zbog visokog odaziva birača izgubio 5 mandata i ono s čime je sigurno premijer nesretan je to da mora pregovarati s Domovinskim pokretom”, rekao je Berto Šalaj, zaključivši kako Domovinski pokret može biti najzadovoljniji izborima.

Naime, iako su bili pred raspadom, konsolidirali su se te osvojili 14 mandata. Bez njih, neće biti ni Vlade HDZ-a ni Vlade nacionalnog spasa.

Projekt Zoran Milanović nije uspio, smatra Šalaj. “Dobili su 42 mandata, a to je samo 1 više nego na prošlim izborima. Još uvijek se nadaju Vladi nacionalnog spasa. Peđa Grbin je trebao već sinoć dati ostavku”, ističe te dodaje kako su Most i Možemo u okviru svojih očekivanja, no navodi: “I za jedne i druge slijedi izazov ‘što dalje’”, rekao je Šalaj.

Borčić je komentirala jučerašnje govore nakon rezultata izbora te je zaključila kako Peđa Grbin i dalje ne priznaje loš rezultat.

“Sandra Benčić je bila jasna, ali nije rekla da neće s desnicom nego poziva one koji su bili protiv HDZ-a. Plenković je imao u govoru pobjednički stav, ali sada je ključno koliko će brzo i hoće li sakupiti 76 mandata i kako će predsjednik reagirati na trenutačne rezultate, istaknula je Borčić.

Šalaj je kazao kako je jedina opcija za Možemo manjinska vlada u kojoj bi bio SDP i neke nestranačke osobe. Kako kaže, ni slučajno DP i Most.

- Smatram da je od centra pa na lijevo napravljeno puno pogrešaka, a najveća je što Zoran Milanović nije podnio ostavku na mjestu predsjednika RH, istaknuo je.

Dodaje kako je ljevica u Hrvatskoj u nezavidnoj situaciji.

Borčić govori kako je SDP-u cijeloj kampanji nedostajala jasna strateška usmjerenost na djela koja će poduzimati, a koje će podržavati početni val na krilima Zorana Milanovića.

- Projektom Z nisu uspjeli. Vi na početku projektom možete privući pažnju, ali ako ga ne možete podržati on će se otopiti sam po sebi. SDP nije uspio uvjeriti glasače, istaknula je.

Tagovi: šalaj, grbin, plenković, penava, sdp, hdz, borčić
PROČITAJ I OVO
Plenković: Milanović je mali miš, nastojimo približiti stavove s DP-om
HDZ I OPORBA
Plenković: Milanović je mali miš, nastojimo približiti stavove s DP-om
ZAGREB - Predsjednik HDZ-a i tehnički premijer obraća se javnosti nakon sjednice predsjedništva te stranke.
Raspudić: Prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ
SLIKOVITO
Raspudić: Prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ
ZAGREB - Novoizabrani saborski zastupnik Nino Raspudić danas je na N1 televiziji govori o pregovorima o sastavljanju većine.
Banožić optužen na dan kad su stigli Rafalei
OPTUŽNICA
Banožić optužen na dan kad su stigli Rafalei
ZAGREB - Gotovo pola godine nakon što je u prometnoj nesreći ubio 40-godišnjeg Gorana Šarića, vinkovačko tužiteljstvo je podignulo optužnicu protiv bivšeg ministra obrane Marija Banožića. Optužnica je podignuta 25. travnja, na dan kada su Rafalei stigli u Hrvatsku.
Ovo je nova Vlada Srbije
VUČEVIĆ PREMIJER
Ovo je nova Vlada Srbije
BEOGRAD - Predsednik Srpske napredne stranke i mandatar za sastav nove Vlade Srbije Miloš Vučević predložio je imena novih ministara u Vladi Srbije.
Nova akcija europskih tužitelja: Uhićene su tri osobe
UHIĆENJA
Nova akcija europskih tužitelja: Uhićene su tri osobe
ZAGREB - Europsko tužiteljstvo provelo je još jednu akciju u Hrvatskoj - uhićene su tri osobe zbog sumnje da su počinile kazneno djelo subvencijske prijevare "teške" oko 2,5 milijuna eura, a vezane za obnovu nakon potresa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE